Ciasto malinowe z kruszonką

5 (4 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto malinowe z kruszonką jest idealne na lato. Ochładza i nie jest zbyt słodkie.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 i pół szklanki mąki pszennej
    - 250g masła
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 5 żółtek
    - 5 białek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 opakowanie cukru waniliowego ( opcjonalnie wanilinowego )
    - 2 opakowania ( ok. 500g ) świeżych malin
    - 1 40g budyń waniliowy lub śmietankowy
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z budyniem

Ciasto malinowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - 2 i pół szklanki mąki, 250g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru i 5 żółtek włóż do miski i wyrób w misce
    - Ciasto podziel na kilka części i zamroź na 40-60 min
    - weź blachę i połóż na niej papier do pieczenia
    - połóż ciasto na spód blachy
    - podpiekaj przez ok. 20 min w 180-190 stopniach ( ciasto musi mieć złoty kolor )
    - w czasie gdy spód się piecze, ubij mikserem piankę z białek
    - gdy utworzy się piana dodaj cukier oraz budyń
    - zmiksuj ponownie
    - dodaj odrobinę oleju i wymieszaj ostrożnie pianę łyżką
    - gdy spód się upiekł wyłóż na niego piankę
    - na piankę włóż maliny ( otworem do góry )
    - resztę ciasta potrzyj na tarce
    - posyp kruszonką ciasto
    - piecz ciasto ok. 20-30 min w temp. 180*C
    - upieczone ciasto posyp cukrem pudrem

Porady

Nie należy położyć malin dziurą do dołu, wtedy maliny się przysuszą i nie będą smakowały najlepiej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować