Ciasto malinowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- 2 i pół szklanki mąki, 250g masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru i 5 żółtek włóż do miski i wyrób w misce
- Ciasto podziel na kilka części i zamroź na 40-60 min
- weź blachę i połóż na niej papier do pieczenia
- połóż ciasto na spód blachy
- podpiekaj przez ok. 20 min w 180-190 stopniach ( ciasto musi mieć złoty kolor )
- w czasie gdy spód się piecze, ubij mikserem piankę z białek
- gdy utworzy się piana dodaj cukier oraz budyń
- zmiksuj ponownie
- dodaj odrobinę oleju i wymieszaj ostrożnie pianę łyżką
- gdy spód się upiekł wyłóż na niego piankę
- na piankę włóż maliny ( otworem do góry )
- resztę ciasta potrzyj na tarce
- posyp kruszonką ciasto
- piecz ciasto ok. 20-30 min w temp. 180*C
- upieczone ciasto posyp cukrem pudrem
Porady
Nie należy położyć malin dziurą do dołu, wtedy maliny się przysuszą i nie będą smakowały najlepiej
Komentarze