PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Ciasto makowe z bakaliamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/27/d21719bd410d90101848f0f08d4ff97939384d05.jpeg20481536http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-makowe-z-bakaliami-5
1.
Mak zalać wrzącym mlekiem i parzyć przez 3-4 godz. Orzechy obrać i pokruszyć na małe kawałki.(3 orzechy zostawić do dekoracji). Rodzynki, płatki migdałowe i skórkę pomarańczową sparzyć, osączyć i osuszyć.
2.
Po 3-4 godz.mak osączyć na sitku i zmielić trzy razy w maszynce do mielenia.
3.
Do maku dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bułkę tartą Wlać wrzącą wodę, wymieszać.
4.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do maku i wymieszać.
5.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
6.
Na koniec dodać wszystkie bakalie i kilka kropel zapachu migdałowego, połączyć.
7.
Tortownicę o śr.22 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto i piec ok.50-60 minut w 175 st. Wystudzić.
Ostudzone ciasto polać roztopioną czekoladą i ułożyć połówki orzechów.
Smacznego!
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze