Ciasto lodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.400 ml mleka zagotowujemy z solą oraz cukrem. Do pozostałej części mleka dodajemy przesiane mąki, żółtka i mieszkamy w osobnym naczyniu. Gorące mleko odstawiamy i dodajemy cały czas mieszając zimną mieszankę. Zagotowujemy całość i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Galaretki gotujemy w gorącej wodzie. Także odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego wystudzenia.
3. Miękkie masło miksujemy i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
4. Na spód tortownicy wykładamy biszkopty (można je delikatnie nasączyć).
5. Na biszkopty wykładamy połowę przygotowanej masy budyniowej.
6. Układamy jeszcze raz biszkopty i pozostały krem.
7. Na wierzch układamy owoce i zalewamy galaretką.
Tak przygotowane ciasto należy schłodzić kilka godzin bądź całą noc w lodówce.
Komentarze