Ciasto lodowiec

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ciasto lodowiec to deser idealny na każdą okazje. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Nie wymaga pieczenia bo podstawą są biszkopciki.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • * Biszkopty- okrągłe lub podłużne na podwójne przełożenie tortownicy,
    * 500 ml mleka,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 2 żółtka,
    * 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    * 1 łyżeczka mąki pszennej,
    * szczypta soli,
    * 200 g masła (temp. pokojowa)

    Dodatkowo:
    * 2 galaretki (malinowe, truskawkowe itp.)
    * 600 ml gorącej wody,
    * owoce na wierzch ciasta (maliny, truskawki, borówki itp.)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Ciasto lodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 400 ml mleka zagotowujemy z solą oraz cukrem. Do pozostałej części mleka dodajemy przesiane mąki, żółtka i mieszkamy w osobnym naczyniu. Gorące mleko odstawiamy i dodajemy cały czas mieszając zimną mieszankę. Zagotowujemy całość i odstawiamy do wystygnięcia.
    2. Galaretki gotujemy w gorącej wodzie. Także odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego wystudzenia.
    3. Miękkie masło miksujemy i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
    4. Na spód tortownicy wykładamy biszkopty (można je delikatnie nasączyć).
    5. Na biszkopty wykładamy połowę przygotowanej masy budyniowej.
    6. Układamy jeszcze raz biszkopty i pozostały krem.
    7. Na wierzch układamy owoce i zalewamy galaretką.
    Tak przygotowane ciasto należy schłodzić kilka godzin bądź całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Galaretka Maliny

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować