Ciasto lion

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Moje ulubione :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt :
    4 jajka
    4 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na masę budyniową:
    2 szklanki mleka
    2/3 szklanki cukru
    2 żółtka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła 200 g
    Składniki na masę z batonami:
    500 g mascarpone
    250 ml kremówki
    4 batony lion pokrojone na małe kawałki
    cukier puder
    Dodatkowo:
    Puszka mleka skondensowanego 400 g
    ok. 40 herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Biszkopty Ciasto

Ciasto lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, przesiać do masy jajecznej i wymieszać. Przelać do formy o wym. 24x35 Piec 20 minut w temp. 180 s C. Wystudzić.
    Masa budyniowa: W 1 szklance mleka rozpuścić żółtka, cukier i oba rodzaje mąki, resztę mleka zagotować z cukrem dodając rozpuszczone żółtka z mąką - ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodając po łyżce budyń.
    Masa z batonami: Mascarpone z kremówką przełożyć do miski i ucierać na najwyższych obrotach na sztywno. Dodać batony i cukier puder do smaku.
    Złożenie ciasta: Biszkopt - mleko skondensowane - herbatniki - masa budyniowa - herbatniki - masa z batonami - Wierzch dowolnie udekorować i wstawić do lodówki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa Masa krówkowa Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować