Pyszne ciasto Biały Lion

  • wyświetlono: 2938 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto, idealne na wszelkie imprezy czy spotkania, zawsze robi wrażenie.

P1018962_Fotor
  • 35 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI
*PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ OK 25X35CM
***szklanka u mnie to zawsze 250ml***

MASA
-2 żółtka (białka do biszkoptu)
-1 litr mleka
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-6 łyżek mąki pszennej
-3/4 szkl cukru
-300g masła lub margaryny


BISZKOPT

-5 jajek
-2 białka
-3/4 szkl mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru


RYŻ

-puszka masy kajmakowej ok 400g
-100g ryżu preparowanego

PONCZ *opcjonalnie

-sok z połowy cytryny
-125ml przegotowanej, zimnej wody
-łyżka wódki
-łyżka cukru

DODATKOWO

-około 150g orzeszków ziemnych solonych

Sposób przygotowania przepisu:

Pyszne ciasto Biały Lion

  • 1. Na początek przygotujemy bazę kremu.
    Do miski dajemy 6 łyżek mąki pszennej tortowej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka (białka odkładamy do biszkoptu), 3/4 szkl cukru, 250ml mleka-wszystko mieszamy najlepiej trzepaczką.

    W garnku gotujemy 750 ml mleka, wcześniej przygotowaną mieszaninę wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia. Powstały budyń studzimy.

    BISZKOPT

    Białka oddzielamy do żółtek. 7 białek ubijamy na sztywno (5+2 z masy)
    Dodajemy stopniowo pół szklanki cukru-wszystko miksujemy do rozpuszczenia cukru.
    Następnie dodajemy 5 żółtek-miksujemy.
    Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.
    Dno blaszki 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy do niej ciasto.
    Pieczemy około 25-30 min w temp 180 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.


    Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 2 spody

    Pierwszy spód dajemy do blaszki, ponczujemy (składniki na poncz mieszamy)

    Do miski dajemy 100g ryżu preparowanego i puszkę masy kajmakowej-400g

    Wszystko mieszamy do połączenia. Ryż musi być pokryty masą kajmakową.

    Ryż wykładamy na pierwszy spód-wyrównujemy.


    KREM

    Do miski dajemy 300g miękkiego masła i ucieramy na puch. Wciąż miksując dodajemy stopniowo po łyżce ostudzony budyń.
    (zarówno masło jak i budyń muszą być w temp pokojowej)


    2/3 powstałego kremu dajemy na ryż,

    wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem biszkoptowym. Ponczujemy i wykładamy resztę kremu, smarujemy górę ciasta, można to zrobić nożem i posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi solonymi.

    Tak przygotowane ciasto dajemy do lodówki najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, wysokie. Na prawdę robi wrażenie, gdy pojawi się na stole. Smakuje rewelacyjnie, połączenie masy kajmakowej, pysznego kremu, solonych orzeszków na prawdę zachwyca.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptkremryż preparowanymasa kajmakowaorzeszkibiały lionciasto biały lion

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO LION

Dodane przez: Mariola123

CIASTO LION

Dzisiaj przepis na ciasto "Lion",...

image-223ute0

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Lion

Ciasto bez pieczenia w formie znanego...

image-1sq12tu

Dodane przez: Teodorka

Ciasto lion

Moje ulubione :)

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Biały Lion - biszkopt z masą budyniową,...

Ciasto smakuje wyśmienicie, delikatnie...

Ciasto Biały  Lion bez pieczenia z dmuchanym ryżem  i orzeszkami BAJECZNIE DOBRE :)

Dodane przez: Myszu

Ciasto Biały Lion bez pieczenia z dmuchanym...

Z racji tego, że nie mogę jeść...

image-1bka8c2

Dodane przez: EWELINA PREŚ

CIASTO LION

Ciasto Lion swoją nazwę wzięło...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE