Ciasto biały lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach. Dno foremki (ok. 35 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze około 160 stopni przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na połowę.
2.Masa budyniowa:
Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń.
3.Masa kajmakowa:
Kajmak wymieszać z ryżem (kajmak można lekko podgrzać będzie go łatwiej rozsmarować).
4.Przełożenie ciasta:
Biszkopt – masa kajmakowa – 2/3 masy budyniowej – biszkopt – 1/3 masy budyniowej – posiekane orzeszki ziemne
Porady
Ciasto przed podaniem wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Komentarze