Ciasto biały Lion

4.5 (146 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Bardzo oryginalne i smakowite połączenie.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    ¾ szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Masa:
    2 żółtka
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    200 g miękkiego masła
    Ponadto:
    Puszka masy kajmakowej
    50 g ryżu preparowanego
    3-4 łyżki orzeszków ziemnych solonych
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Ciasto biały lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach. Dno foremki (ok. 35 cm x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze około 160 stopni przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na połowę.
  • 2. Masa budyniowa:
    Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń.
  • 3. Masa kajmakowa:
    Kajmak wymieszać z ryżem (kajmak można lekko podgrzać będzie go łatwiej rozsmarować).
  • 4. Przełożenie ciasta:
    Biszkopt – masa kajmakowa – 2/3 masy budyniowej – biszkopt – 1/3 masy budyniowej – posiekane orzeszki ziemne

Porady

Ciasto przed podaniem wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować