Biały Lion

  • wyświetlono: 3856 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

:-) Gorąco polecam (-:

mariosylwia
  • 1 porcje
  • 1min

Składniki

Upiec jasny biszkopt z 6 - 7 jajek w formie 25/35 cm. i po upieczeniu przekroić na pół.

MASA BUDYNIOWA:
3 budynie śmietankowe
1 l mleka
25 dag masła lub margaryny
sok z 1/2 cytryny
cukier do smaku

RYŻ:
10 dag ryżu preparowanego
puszka masy kajmakowej

15 dag orzeszków ziemnych solonych

Sposób przygotowania przepisu:

Biały Lion

  • 1. MASA BUDYNIOWA:
    Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu w 1 litrze mleka. Wystudzić. W misce zmiksować masło z sokiem z cytryny. Cały czas miksując dodawać po 1 łyżce budyniu. Dobrze razem wymieszać.
  • 2. RYŻ:
    Masę krówkową włożyć do garnka. Podgrzać. Wsypać ryż i dokładnie razem wymieszać.
  • 3. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    1/2 biszkoptu - ryż preparowany - 2/3 masy budyniowej - 1/2 biszkoptu - reszta masy budyniowej - posypać posiekanymi solonymi orzeszkami ziemnymi.

Porady

Ciasto najlepiej na noc odstawić do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptmasa krówkowamasa budyniowaryż preparowanylionciasto z ryżem preparowanym

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO LION

Dodane przez: Mariola123

CIASTO LION

Dzisiaj przepis na ciasto "Lion",...

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Biały Lion - biszkopt z masą budyniową,...

Ciasto smakuje wyśmienicie, delikatnie...

image-223ute0

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Lion

Ciasto bez pieczenia w formie znanego...

image-1sq12tu

Dodane przez: Teodorka

Ciasto lion

Moje ulubione :)

Tarta Lion

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Mazurek Lion

Mazurek Lion to świetne połączenie...

ciasto lion

Dodane przez: Aninka88

Ciasto LION

W internecie widziałam kilka wersji...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE