Biały lion ciasto

4.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

..ciasto Biały Lion smakuje wyśmienicie; jak to z przekładanymi ciastami bywa smakuje najlepiej na drugi-trzeci dzień. W oryginale na wierzchu ciasto było posypane solonymi orzechami ja skarmelizowałam orzechy włoskie bo solonych nie lubię. Ciasto Biały Lion bardzo nam smakowało i z pewnością nie raz jeszcze je upiekę.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szkl cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    50 g białej czekolady

    krem:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    200 g masła
    2 żółtka

    masa orzechowa:
    20 dkg orzechów włoskich
    2 łyżki miodu
    1/3 szkl cukru
    1 łyżka masła

    dodatkowo:
    1 op. masy kajmakowej
    70 g ryżu dmuchanego
    biała czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biały lion ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Teraz już mieszając rózgą dodawać po jednym żółtku; następnie obie mąki oraz startą białą czekoladę. Przełożyć ciasto na blachę (24x26cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 35min w 160st. Biszkopt ostudzić.
  • 2. Z podanych składników (bez masła) ugotować budyń i ostudzić. Następnie zmiksować z miękkim masłem na jednolitą masę.
  • 3. W osobnej misce wymieszać dmuchany ryż z masą kajmakową. Przygotować dowolne nasączenie.
  • 4. masa orzechowa: Masło roztapiamy na patelni z miodem, cukrem. Dodajemy grubo posiekane orzechy; Gotujemy ok 5 minut na małym ogniu uważając żeby nam się nie przypaliły.
  • 5. Biszkopt przekroić na pół, skropić ponczem, na dolny placek, wyłożyć ryż z kajmakiem, na to masę budyniową (zostawić tak ok. 3 łyżek na wierzch biszkoptu). Położyć drugi blat ciasta; nasączyć, posmarować resztą kremu. Posypać orzechami i zetrzeć białą czekoladę na grubych oczkach. Ciasto przechowujemy w lodówce...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować