Ciasto kruche z borówkami i budyniem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Mąkę przesiać przez sito, wsypać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem trzcinowym. Zimne masło posiekać w drobną kosteczkę, dodać do mąki i całość rozcierać palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części (2/3 i 1/3), uformować 2 kule. Większą kulę, rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Mniejszą kulę ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
Budyń:
W 1 szklance mleka wymieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i ugotować budyń (chwilę pogotować ciągle mieszając). Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą.
Dno formy wyścielonej papierem do pieczenia wylepiamy jedną porcją ciasta schłodzonego w lodówce.
Rozprowadzamy równomiernie jeszcze ciepły budyń, posypujemy jagodami i cukrem pudrem.
Ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika wprost na jagody.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 50 minut.
Komentarze