Ciasto kruche orzechowe bez glutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki mieszam ze sobą, przesypuję na stolnicę.
Dodaję pokrojone masło- siekam razem aż uzyskamy konsystencje kruszonki.
Ciasto zbieram w kopczyk, w środku robię dołeczek i wbijam jajka- razem siekam, a gdy sie połączą szybko wyrabiam rękoma.
Ciasto przekładam do woreczka i wkładam do lodówki na godzinę.
Następnie wylepiam foremki wysmarowane masłem, nakłuwam widelcem, a na górę kładę folie aluminiową, wysypuję obciążenie ( specjale kulki, groch lub fasole) i piekę w 180 stopniach przez 20 minut.
Po tym czasie ściągam folię i dopiekam przez 10 minut na złoty kolor.
Po wystudzeniu można podać z ulubionymi konfiturami, owocami i bitą śmietaną, lub pianką z poprzedniego przepisu:)
Komentarze