Ciasto kruche orzechowe bez glutenowe

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Ciasto jest bardzo kruche i trzeba czekać z nadzieniem, aż porządnie wystygnie

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 150g mąki ryżowej

    90g mąki orzechowej

    80 g skrobi z tapioki

    150 zimnego masła

    3 jajka M lub 2 L

    3 kopiate łyżki cukru trzcinowego

    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Ciastka Ciasto

Ciasto kruche orzechowe bez glutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kruche orzechowe bez glutenowe 1. Mąki mieszam ze sobą, przesypuję na stolnicę.

    Dodaję pokrojone masło- siekam razem aż uzyskamy konsystencje kruszonki.

    Ciasto zbieram w kopczyk, w środku robię dołeczek i wbijam jajka- razem siekam, a gdy sie połączą szybko wyrabiam rękoma.

    Ciasto przekładam do woreczka i wkładam do lodówki na godzinę.

    Następnie wylepiam foremki wysmarowane masłem, nakłuwam widelcem, a na górę kładę folie aluminiową, wysypuję obciążenie ( specjale kulki, groch lub fasole) i piekę w 180 stopniach przez 20 minut.

    Po tym czasie ściągam folię i dopiekam przez 10 minut na złoty kolor.

    Po wystudzeniu można podać z ulubionymi konfiturami, owocami i bitą śmietaną, lub pianką z poprzedniego przepisu:)

    Smacznego :)

Porady

ciasto koniecznie trzeba schłodzić w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować