Ciasto krówka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto krówka to bez wątpienia wypiek dla prawdziwych łasuchów i miłośników toffi. Ciasto wyróżnia się unikatowymi połączeniami i łatwością przygotowania. W sumie na przygotowanie i zrobienie ciasta krówki potrzebujecie około 1,5 do 2 godzin.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    250 g mąki pszennej
    125 g masła lub margaryny
    120 g cukru
    80 ml cukru trzcinowego
    50 ml wody
    6 g proszku do pieczenia
    6 jajek
    krem
    500 ml śmietany 30%
    400 g masy kajmakowej
    30 g cukru pudru
    30 g śmietanfixu
    aromat waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Cukier trzcinowy wraz z wodą zagotowuje do momentu powstania gęstego syropu. Studzę. Jajka ubijam wraz z cukrem do białości. Wolnym strumieniem dodaje do masy syrop. Cały czas ubijam masę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam. Dodaje do masy jajecznej. Miksuje do połączenia się składników. Masę przelewam do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę 50 minut w 180 stopniach. Studzę i kroje na dwie części.
    Krem: Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Krótko miksuje.
    Na pierwszy blat ciasta nakładam warstwę kajmaku. Na kajmak smaruje krem śmietanowy. Całość przykrywam drugim blatem. Chłodzę godzinę. Wierzch ciasta dekoruje pozostałym kajmakiem i krem. Ponownie chłodzę godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować