Ciasto kinder country bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najlepiej dzień wcześniej podgrzać śmietanę 250ml, dodać połamaną czekoladę, gotować tylko do stopienia czekolady (nie zagotowywać), ew. dosłodzić (do smaku). Przelewamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą górę, chłodzimy (najlepiej całą noc). Herbatniki układamy na spodzie blaszki ok. 20x30 cm na papierze do pieczenia. Śmietanę ubijamy z mascarpone, ew, dosładzamy. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodne, delikatnie dodajemy do śmietany (najlepiej śmietanę z mascarpone dodawać do czekolady, a następnie wszystko zmieszać). Dodajemy Kangus, mieszamy. Masę czekoladową, schłodzoną ubijamy na sztywno, gdy będzie za rzadka dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny (żelatynę przykrywamy odrobiną wody, do napęcznienia, następnie podgrzewamy, dodajemy stopniowo masę czekoladową, a następnie wszystko łączymy). Na herbatniki wylewamy białą masę. Następnie kładziemy ponownie herbatniki, wylewamy masę czekoladową, wykładamy kangus, dociskamy lekko. Najlepiej smakuje na 3 dzień gdyż masy będą już sztywne, a smaki przejdą się.
Komentarze