Kremowy kawuś

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jedno z moich ulubionych ciast.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jaj,
    1 szkl cukru,
    1,5 szkl mąki,
    1 cukier waniliowy,
    1 łyzeczka proszku do pieczenia,
    1 łyzka octu,
    6 łyzek oleju.
    MASA:
    1 jajko,
    5 zoltek,
    3 serki homogenizowane waniliowe,
    4 łyzki zelatyny,
    3/4 szkl cukru,
    1 kostka margaryny,
    2 szklanki mleka w proszku,
    3 łyzki mielonej kawy,
    biszkopty okragle ok 40 dkg
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Kawy

Kremowy kawuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Bialka ubijamy na sztywna piane, dodajemy cukry, zoltka.Stopniowo dodajemy make z proszkiem, na koniec wlewamy olej i ocet.Piec ok 30 min w 160 stopniach.
  • 2. Masa: Kawe zaparzyc w szklance wrzacej wody, wystudzic.Jajko i zoltka ubijamy z cukrem na parze.Odstawiamy do ostygniecia.Zelatyne rozpuscic w 1/2 szkl wrzatku, wystudzic.
    Margaryne utrzec, dodac ubite jajka, serki i mleko w proszku.Miksujemy.Dodajemy przestudzona zelatyne.
  • 3. Biszkopt nasaczamy kawa, wykladamy polowe masy, ukladamy biszkopty namoczone w kawie,reszte masy i na wierzch ukladamy biszkopty nasaczone kawa.Dekorujemy rozpuszczona czekolada.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować