Jest to naprawdę pyszne ciasto. Mamy tutaj kakaowy biszkopt oraz słodkie, rozpływające się w ustach, delikatne ptasie mleczko. A do tego polewa czekoladowa. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.
Ciasto kakaowe z ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt - Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy.
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy. Gdy białka będą ubite, dodajemy cukier i łyżeczkę octu. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku, a na koniec składniki sypkie. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 stopni, pieczemy około 30 minut – trzeba sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Zimne ciasto przekrawamy na dwie części.
Ptasie mleczko – Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić i miksując wlewać zimną, tężejącą ale jeszcze płynną galaretkę. Dokładnie całość wymieszać. Gęstą masę wyłożyć na biszkopt, wyrównać i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Lekko docisnąć i włożyć do lodówki, by masa stężała.
Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą i dowolnie udekorować.
Komentarze