Ciasto z ptasim mleczkiem (kokosowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu przekroić na dwie części.
2.Przygotować krem.
Żółtka, mąki i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wiórkami.
Dodać żółtka z mąkami.
Całość energicznie mieszając - zagotować.
(Ma powstać gęsty budyń.)
Masło zmiksować do białości i po łyżce połączyć z ostudzonym budyniem.
3.Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody.
4.Polewa.
Roztopioną czekoladę wymieszać ze śmietanką.
5.Na pierwszej części biszkoptu wyłożyć 1/2 masy, poukładać ptasie mleczko (3 rządki, jedno za drugim), a pomiędzy kostki wlać tężejącą galaretkę.
Całość posmarować resztą kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu i polać polewą (rozpuszczoną czekoladę połączyć ze śmietanką).
Ciasto wstawić do lodówki, aby stężało (najlepiej na całą noc).
Komentarze