Ciasto jogurtowo-pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proste w przygotowaniu na gęstym jogurcie greckim i świeżo wyciśniętym soku pomarańczowym. Klasyka, która zawsze się sprawdza na różne okazje, jest wilgotne i aromatyczne, uwielbiane przez najmłodszych można również zrobić w formie babeczek.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    na 3 papierowe foremki o wym 15/7 cm

    25 dag jogurtu naturalnego greckiego
    50 dag mąki tortowej
    4 duże jajka
    200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    150 ml oleju rzepakowego
    15 dag cukru
    16 g cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Lukier do polania
    Dowolna posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto jogurtowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04h5n4f 1. Do misy miksera wbić jajka, wsypać cukier zwykły z cukrem waniliowym, miksować do momentu aż masa jajeczna będzie prawie biała, następnie nie przerywając miksowania wlać olej, dodawać stopniowo jogurt i mąkę tortową wymieszana z proszkiem, oraz wlewamy sok z pomarańczy, robimy to delikatnie na najniższych obrotach miksera. Miksujemy do połączenia wszystkich składników.
    Tak przygotowane ciasto wlewamy do trzech papierowych foremek. Pieczemy w nagrzanym do 166-170*c piekarniku przez 45-50 minut-lub do momentu suchego patyczka.
    Zimne ciasto dekorujemy lukrem i dowolna posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować