Ciasto jogurtowo-pomarańczowe z owocami

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto jogurtowe z wyczuwalną nutą pomarańcza. Mięciutkie i wilgotne. Oprócz tego zachowuje długo świeżość. Obłożone owocami smakuje rewelacyjnie. Jest to ulubione ciasto domowników.

Składniki:

  • Forma keksowa:

    mąka 200 gram
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    sól 1/2 łyżeczki
    masło 100 gram
    cukier 150 gram
    skórka z pomarańcza 1 łyżka
    jaja 2 szt. (temp. pokojowa)
    jogurt naturalny 1/2 szkl.
    sok wyciśnięty z pomarańcza 1/4 szkl.
    owoce: maliny, winogron itp.
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto jogurtowo-pomarańczowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać i wymieszać.
    Masło utrzeć z cukrem i skórką pomarańcza na puszystą masę. Dodać jaja, dalej miksując. Następnie dodać sok z pomarańcza i jogurt naturalny, dalej miksując. Przelać do formy wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika na 170 stopni na ok 40-50 min. / do suchego patyczka.
    Ostygnięte posypać cukrem pudrem i obłożyć owocami.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto pomarańczowe

To może cię zainteresować