Ciasto jogurtowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańczę wyszorować i sparzyć (ekologiczną wystarczy dobrze umyć), zetrzeć skórkę. Pomarańczę obkroić dokładnie z albedo (biała warstwa pod skórką), pokroić w kawałki.
Jajka rozetrzeć z cukrem i skórką pomarańczową, dodać jogurt i olej, wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mikstury jajecznej, wymieszać do połączenia (niewielkie grudni mogą pozostać). Keksówkę (25x10cm) wyłożyć papierem, wlać ciasto, na wierzch wyłożyć kawałki pomarańczy.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremki, studzić na kratce.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Pomarańczowego dnia!
Komentarze