Ciasto jogurtowo-pomarańczowe

4.49 (202 ocen)

  • 60 min

Mięciutkie i niesamowicie pachnące, wilgotne jak to jogurtowe, a przy tym niezwykle proste. Całe ono!

  • 60 min

Składniki:

  • 150ml gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
    2 jajka
    150g cukru
    100ml oleju rzepakowego
    220g mąki
    1 kopiasta łyżeczka proszku
    1 płaska łyżeczka sody
    1 duża pomarańcza
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe Desery

Ciasto jogurtowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę wyszorować i sparzyć (ekologiczną wystarczy dobrze umyć), zetrzeć skórkę. Pomarańczę obkroić dokładnie z albedo (biała warstwa pod skórką), pokroić w kawałki.
    Jajka rozetrzeć z cukrem i skórką pomarańczową, dodać jogurt i olej, wymieszać.
    Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mikstury jajecznej, wymieszać do połączenia (niewielkie grudni mogą pozostać). Keksówkę (25x10cm) wyłożyć papierem, wlać ciasto, na wierzch wyłożyć kawałki pomarańczy.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka).
    Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremki, studzić na kratce.
    Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
    Pomarańczowego dnia!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto pomarańczowe

To może cię zainteresować