Prosty i szybki przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem idealne w sezonie. Ciasto jest lekkie, wilgotne z dużymi kawałkami rabarbaru. Błyskawiczne wykonanie sprawia, że możesz je przygotować dosłownie na ostatnią.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
250 g mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
2 jajka
3 łodygi rabarbaru
Ciasto jogurtowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Rabarbar (najlepiej jeśli ma dosyć cienkie łodygi) kroimy na kawałki o długości około 10 cm. Obsypujemy je cukrem waniliowym i zostawiamy na 30 min, aby puściły sok.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszysta masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy jogurt oraz olej. Na koniec dodajemy w dwóch porcjach suche składniki i po każdym dodaniu miksujemy jedynie do połączenia składników (nie dłużej).
Formę o wymiarach 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułka tartą. Wykładamy ciasto i układamy kawałki rabarbaru w niewielkich odstępach od siebie, aby powstało coś na kształt okręgu. Pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min, do tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta. Oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze