Ciasto jogurtowe z rabarbarem

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty i szybki przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem idealne w sezonie. Ciasto jest lekkie, wilgotne z dużymi kawałkami rabarbaru. Błyskawiczne wykonanie sprawia, że możesz je przygotować dosłownie na ostatnią.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 ml jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
    2 jajka
    3 łodygi rabarbaru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Ciasto jogurtowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
    Rabarbar (najlepiej jeśli ma dosyć cienkie łodygi) kroimy na kawałki o długości około 10 cm. Obsypujemy je cukrem waniliowym i zostawiamy na 30 min, aby puściły sok.
    Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszysta masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy jogurt oraz olej. Na koniec dodajemy w dwóch porcjach suche składniki i po każdym dodaniu miksujemy jedynie do połączenia składników (nie dłużej).
    Formę o wymiarach 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułka tartą. Wykładamy ciasto i układamy kawałki rabarbaru w niewielkich odstępach od siebie, aby powstało coś na kształt okręgu. Pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min, do tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta. Oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować