Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

4.5 (146 ocen)

Lubicie rabarbar? Ja uwielbiam ! Jest to taka roślinka, na którą czekam z utęsknieniem aż pokaże się w sklepach i ogródkach wraz z nastaniem ciepłych wiosennych dni :)

Składniki:

  • 3 jajka
    1,5 szklanki cukru pudru
    220 gram jogurtu greckiego
    0,5 szklanki oleju
    2 ml olejku maślano - waniliowego
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łodyg rabarbaru + łyżka mąki + łyżka cukru


    kruszonka:

    0,5 kostki masła
    szklanka mąki
    0,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wyłączamy mikser dodajemy jogurt grecki, olej i olejek i wszystko mieszamy łyżką. Mąkę mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia. Ponownie włączamy mikser, dodajemy po łyżce mąki i miksujemy ciasto. Ciasto przelewamy do dużej blaszki (40 x 25 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.

    Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy łyżką mąki i łyżką cukru. Następnie przekładamy go na surowe ciasto.

    Miękkie masło mieszamy wraz z mąką i cukrem i wyrabiamy kruszonkę. Targamy ją na mniejsze kawałki - rozrzucając ją na wierzchu rabarbaru.

    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut - do zarumienienia kruszonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować