Lubicie rabarbar? Ja uwielbiam ! Jest to taka roślinka, na którą czekam z utęsknieniem aż pokaże się w sklepach i ogródkach wraz z nastaniem ciepłych wiosennych dni :)
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie wyłączamy mikser dodajemy jogurt grecki, olej i olejek i wszystko mieszamy łyżką. Mąkę mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia. Ponownie włączamy mikser, dodajemy po łyżce mąki i miksujemy ciasto. Ciasto przelewamy do dużej blaszki (40 x 25 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy łyżką mąki i łyżką cukru. Następnie przekładamy go na surowe ciasto.
Miękkie masło mieszamy wraz z mąką i cukrem i wyrabiamy kruszonkę. Targamy ją na mniejsze kawałki - rozrzucając ją na wierzchu rabarbaru.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut - do zarumienienia kruszonki.
Komentarze