Ciasto jogurtowe z rabarbarem i najlepszą kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Łatwe do zrobienia ciasto z rabarbarem i kruszonką. Żeby kruszonka była pyszna powinna być schłodzona i ja dodaję proszek do pieczenia. Jest naprawdę dobra.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • szklanka z górką mąki pszennej
    100 g masła
    3-4 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    7-8 lasek rabarbaru
    3 łyżki cukru

    2,5 szklanki mąki + mąka do oprószenia ciasta
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g masła
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    3/4 szklanki jogurtu

    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i najlepszą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka- mąkę posiekać z masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Rozetrzeć w palcach. Miseczkę z kruszonką wstawić do lodówki na czas robienia ciasta.
    Rabarbar oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na centymetrowe kawałki pod skosem. Przełożyć do miseczki i pomieszać z cukrem. Powstały sok wykorzystać np. do kompotu.
    Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
    Masło utrzeć z cukrem, jajkami i jogurtem. Dodać mąkę z proszkiem i połączyć składniki mikserem. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( 25x35 cm). Ładnie rozłożyć, wyrównać. Wierzch oprószyć mąką i ułożyć kawałki rabarbaru.
    Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 min, ale po 20 minutach posypać ciasto kruszonką. Najlepiej piec do suchego patyczka.
    Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem, pokroić, zajadać.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować