Łatwe do zrobienia ciasto z rabarbarem i kruszonką. Żeby kruszonka była pyszna powinna być schłodzona i ja dodaję proszek do pieczenia. Jest naprawdę dobra.
60 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
szklanka z górką mąki pszennej
100 g masła
3-4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
7-8 lasek rabarbaru
3 łyżki cukru
2,5 szklanki mąki + mąka do oprószenia ciasta
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
3/4 szklanki cukru
4 jajka
3/4 szklanki jogurtu
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i najlepszą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka- mąkę posiekać z masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Rozetrzeć w palcach. Miseczkę z kruszonką wstawić do lodówki na czas robienia ciasta.
Rabarbar oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na centymetrowe kawałki pod skosem. Przełożyć do miseczki i pomieszać z cukrem. Powstały sok wykorzystać np. do kompotu.
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem, jajkami i jogurtem. Dodać mąkę z proszkiem i połączyć składniki mikserem. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( 25x35 cm). Ładnie rozłożyć, wyrównać. Wierzch oprószyć mąką i ułożyć kawałki rabarbaru.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 min, ale po 20 minutach posypać ciasto kruszonką. Najlepiej piec do suchego patyczka.
Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem, pokroić, zajadać.
Smacznego.
Komentarze