Ciasto jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta są odmierzane kubeczkiem w którym był jogurt.
Jabłko i banana obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych białek dosypywać powoli cukier i cały czas ubijać, kiedy piana będzie biała i szklista dodać żółtka i mieszać na mniejszych obrotach miksera. Do masy jajecznej wlać olej i jogurt po dokładnym wymieszaniu, odłożyć mikser i już delikatnie mieszając dodać wymieszane i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia na koniec dodać skórkę i owoce.
2.Okrągłą formę z kominkiem około 24 cm średnicy wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie przelać ciasto, wyrównać i piec w temp. 170st około 50 minut do suchego patyczka.
Upieczone i wystudzone ciasto posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarze