puszyste ciasto jogurtowe

4.53 (265 ocen)

  • 60 min

Pyszne, pachnące, tanie ciasto w kilka chwil... Idealnie smakuję z dobrą aromatyczną herbatą podczas długich jesienno-zimowych wieczorów...

  • 60 min

Składniki:

  • * 3 jajka
    * mały jogurt naturalny ok 200 g
    * 3/4 szklanki oleju
    * 240 g cukru
    * 240 g mąki pszennej
    * 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1/2 łyżeczki soli
    * 1/2 łyżeczki sody (opcjonalnie)
    * sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.53 (265 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Puszyste ciasto jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do dużego naczynia i ubić mikserem żeby się połączyły.
    Dodać jogurt- zmiksować, dodać olej- zmiksować.
    Następnie dosypać cukier, wlać sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować.
  • 2. Mąkę przesiać.
    Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
    dodać do masy jajecznej ciągle mieszając.
  • 3. Keksówkę wysmarować olejem i posypać mąką (najlepiej krupczatką)
    Wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C.
    Piec od 35- 45 min. Sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe.

Porady

ciasto ma magiczne moce... znika jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować