Ciasto jeżynowy raj

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piękne i smaczne ciasto, idealne do kawki :) Robi się je bardzo szybko, najlepiej wieczorem dzień wcześniej a następnego dnia mamy doskonałe ciasto na spotkanie w gronie rodziny. Całość komponuje się idealnie - słodki krem oraz herbatniki z lekko kwaskowatymi czernicami (jeżynami) :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 22x30 cm (około 16 kawałków ciasta):
    około 48 sztuk herbatników maślanych
    około 16 sztuk herbatników kakaowych
    KREM:
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 litra mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    250 g masła
    MASA Z CZERNIC (JEŻYN):
    300 g czernic (jeżyn)
    50 g cukru
    1 opakowanie galaretki wiśniowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Herbaty

Ciasto jeżynowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KREM: Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Jajka wbijamy do garnka, ubijamy z cukrem (aż zbieleją). Do ubitych dodajemy mąki i jeszcze chwilę ubijamy.
  • 2. Mleko gotujemy, wlewamy stopniowo do ubitych jajek i chwilę miksujemy. Następnie gotujemy budyń, często mieszając. Studzimy. Masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo po łyżce kremu i cały czas miksujemy aż powstanie krem (do kremu możemy dodać kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego).
  • 3. MASA Z CZERNIC (JEŻYN): Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła, wrzucamy czernice (jeżyny), dodajemy cukier i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż owoce „rozpadną się”(od czasu do czasu mieszając).
  • 4. Następnie wyłączamy ogień, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Całość delikatnie studzimy np. wkładając na chwilę patelnię do zimnej wody (cały czas pilnujemy żeby za bardzo nie wystudzić, masa musi być płynna, lekko ciepła).
  • 5. Blachę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kolejno: herbatniki kakaowe – 1/2 kremu budyniowego - herbatniki maślane - 2/3 masy z czernic – herbatniki maślane – 1/2 kremu budyniowego – herbatniki maślane – pozostała masa z czernic
  • 6. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia, najlepiej na noc.

Porady

Ciasto przekładamy dość sprawnie i szybko, gdyż masa z czernic szybko tężeje ;) U nas na jeżyny mówi się czernice :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować