Ciasto Słonecznikowy raj

  • wyświetlono: 985 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest bardzo smaczne, idealne na specjalne okazje.

  • 90min

Składniki

Ciasto:
752g mąki pszennej
250g masła/margaryna
5 żółtek
10 łyżek mleka
250 g cukru
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Prażony słonecznik:
300 g słonecznika łuskanego
150 g cukru
170g masła
2 łyżki miodu

Beza orzechowa:
5 białek
250 g orzechów włoskich
200 g cukru
1,5 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Krem:
400 g masła
puszka masy krówkowej
150 g słonecznika
Tabliczka czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
75 ml wrzącej wody
500 ml. mleka
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru

Dodadkowo:
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
200ml wrzącej wody
1 duża paczka okrągłych biszkoptów
50 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Słonecznikowy raj

  • 1. Ciasto na blachę 25*40
  • 2. Ciasto:
    1. Mąka,masło/margarynę, żółtka, mleko, cukier, kakao i proszek wyłożyć na stolnice. Ciasto dobrze wyrobić, a następnie podzielić na 3 równe części.
    2. Pierwszy i drugi blat piec w temperaturze 180 stopni przez 12-15min.
    3. W garnku rozpuścić masło cukier i miód, a następnie dodać słonecznik. całość gotować około 2 minuty. Następnie lekko wystudzić.
    4. Na trzeci blat ciasta wyłożyć lekko wystudzony słonecznik i piec około 15 min w temp. 180 stopni-
  • 3. Beza orzechowa:
    1. Orzechy posiekać.
    2. Białka ubić na sztywną pianę.
    3. Do piany dodać cukier i miód - chwile jeszcze ubijać, aż cukier z miodem połączy się z białkami.
    4. Podać posiekane orzechy wymieszane z mąką pszenną i ziemniaczaną.
    5. Blachę wyłożyć folią aluminiową i dobrze wysmarować tłuszczem.
    6. Wyłożyć bezę na blachę i piec w temp. 180 stopni przez około 20 min, aż ciasto się dobrze zarumieni.
  • 4. Masa:
    1. Ugotować budyń mleka cukru i budyniów.
    2. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do wystudzenia.
    3. Utrzeć masło na puszystą masę, dodając stopniowo wystudzone masło. Następnie dodać masę krówkową.
    4. Podzielić masę na 4 części, oraz odłożyć 2 łyżki na wierzch ciasta.
    5. Do pierwszej masy nie dodajemy nic, do drugiej rozpuszczoną i wystudzoną kawę, do trzeciej startą na grubych oczkach czekoladę, a do czwartej słonecznik-
  • 5. Dodatkowo:
    1. Biszkopty moczymy w rozpuszczanej i wystudzonej kawie-
  • 6. Przełożenie:
    Ciasto ze słonecznikiem - pierwsza masa- beza orzechowa- druga masa- ciasto- trzecia masa- biszkopty - czwarta masa- ciasto pozostawione dwie łyżki masy- starta na tarce czekolada.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieorzechymasa krówkowasłonecznikkajmakbeza białkowa

Komentarze

Podobne przepisy

Jabłkowy raj

Dodane przez: ewelina1515

ciasto jabłkowy raj

Przepis jest prosty i szybki w...

image-0xrfii3

Dodane przez: TasteTherapy

Ciasto Słonecznikowe Serduszko

Słonecznikowe Serduszko, które...

image-12dsd7y

Dodane przez: ilajn

Ciasto słonecznikowe mini torcik

Proponuję mini torcik na każdą...

Truskawkowy raj ciasto bez pieczenia

Dodane przez: smak i uczucie

Truskawkowy raj ciasto bez pieczenia

Mega smaczne i pięknie prezentujące...

Ciasto porzeczkowy raj

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Ciasto porzeczkowy raj

Nazwałam to ciasto porzeczkowy...

Ciasto jeżynowy raj

Dodane przez: agatab

Ciasto jeżynowy raj

Piękne i smaczne ciasto, idealne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE