Ciasto jagodowy obłoczek

4.49 (183 ocen)

  • 2 godz.

Był malinowy obłoczek i dlaczego by nie wykonać jagodowej wersji - tak sobie to wymyśliłam i wyszło pysznie i ciasto już znikło :)

  • 2 godz.

Składniki:


  • 7 szt. jajek
    350 g cukru kryształu
    2-3 łyżki cukru pudru
    150 g margaryny
    200 g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    500 g jagód
    2 galaretki jagodowe lub leśne
    200 g płatków migdałowych
    1 litr śmietany 36 %
    3 - 4 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jagodowy obłoczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z żółtek, margaryny, 100 g cukru kryształu i cukru waniliowego ucieramy masę do białości. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Ciasto dzielimy na 2 części i cieniutką warstwą rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 2 placki po ok. 15 minut w 170 C.
    Po tym czasie ubijamy pianę z białek z pozostałym cukrem, wykładamy na upieczone ciasto i posypujemy migdałami po 100 g na każdy placek i pieczemy jeszcze ok. 20 minut do zrumienienia bezy.
  • 2. Jagody jeżeli są świeże płuczemy i odsączamy, galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody, wsypujemy jagody odstawiamy do lekkiego tężenia galaretki. Jeżeli używamy mrożonych owoców to wsypujemy do garnka i rozgotowujemy odstawiamy z ognia. Następnie dolewamy 0,5 l. przegotowanej wody i wsypujemy galaretki mieszamy do rozpuszczenie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 3. Śmietanę ubijamy na sztywno, z cukrem pudrem. Na koniec rozpuszczamy żelatynę w 100 ml gorącej wody, czekamy do lekkiego przestudzenia i mieszamy z ubitą śmietaną. Połowę śmietany wykładamy na wystudzony placek , następnie galaretkę z owocami i resztę śmietany, przykrywamy 2 plackiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować