CIASTO OBŁOCZEK

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz.

Rewelacyjne ,bardzo lekkie i proste ciasto na wzór ,,Ptasiego mleczka''. Idealny deser gdy mamy ochotę na coś lekkiego a zarazem pysznego.

  • 2 godz.

Składniki:

  • PIANKA CYTRYNOWA:

    2 śmietany śnieżki
    1 szklanka zimnego mleka
    kubek śmietany 18 % (330 ml do zup i sosów)
    2 łyżki cukru pudru
    galaretka cytrynowa

    PIANKA KAWOWA:

    kubek śmietany 30 % (330 ml)
    kubek śmietany 18 % (330 ml do zup i sosów)
    2-3 łyżki cukru pudru
    3-4 łyżki kawy zbożowej typu Inka
    2 łyżki żelatyny

    POLEWA:

    1 tabliczka mlecznej czekolady
    1-2 łyżki masła lub oleju
    1-2 łyżki mleka

    ORAZ:

    opakowanie okrągłych biszkoptów
    mleko do nasączenia biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Ciasto obłoczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę o wymiarach 21/25 (lub o podobnych wymiarach) wykładamy folią spożywczą lub aluminiową, łącznie z bokami. Biszkopty układamy obok siebie, przycinamy i za pomocą pędzelka nasączamy mlekiem. Odstawiamy.


    PIANKA CYTRYNOWA:

    Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Wstawiamy do naczynia z zimną wodą żeby szybciej ostygła.
    W tym czasie śnieżki ubijamy na sztywno ze szklanką zimnego mleka. Dodajemy cukier puder, kubeczek śmietany i ubijamy. Gdy galaretka jest już zimna wlewamy cienkim strumykiem cały czas miksujemy. Masę jeszcze chwilę ubijamy w celu napowietrzenia. Wylewamy na biszkopty, masa szybko tężeje. Wyrównujemy i chowamy do lodówki.


    PIANKA KAWOWA:

    Do naczynia najlepiej małego garnka wlewamy połowę szklanki wody, dodajemy dwie łyżki żelatyny. Odstawiamy na chwilę, aż napęcznieje.

    Następnie dodajemy kawę i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia, nie gotujemy. Studzimy.
    Kubek śmietany (dobrze schłodzonej) ubijamy na sztywno, dodajemy puder oraz śmietanę 18 %, miksujemy do połączenia składników. Część śmietany przekładamy do zimnej żelatyny w celu zahartowania i mieszamy. Dodajemy do masy śmietanowej cały czas miksujemy żeby napowietrzyć. Wylewamy na cytrynową warstwę, wyrównujemy i chowamy do lodówki.

    POLEWA:

    Czekoladę łamiemy, dodajemy tłuszcz i mleko, rozpuszczamy na parze, mieszamy co jakiś czas. Gdy czekolada jest rozpuszczona polewamy po kawowej piance. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, ale kto by tyle wytrzymał ;) Smacznego :)

Porady

Moja polewa była lekko lejąca, jeśli chcecie bardziej zwartą należy dodać po 1 łyżce tłuszczu i mleka. Biszkopty możemy również nasączyć w kawie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować