Ciasto jest lekkie jak chmurka stąd jego nazwa. Jest pyszne, kremowe, kwaśne jagody i słodki krem świetnie do siebie pasują. Ciasto to na pewno umili letnie popołudnie.
Jagodowy obłoczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka bardzo drobno kruszymy (można przetrzeć je przez sito). Masło rozpuszczamy i jeszcze gorące mieszamy dokładnie z ciasteczkami. Masą wykładamy dno tortownicy o średnicy 22cm. Odstawiamy całość na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
2.Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, mieszamy ją z serkiem śmietankowym i mlekiem skondensowanym. Ciurkiem wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Dodajemy umyte i osuszone jagody, mieszamy i masę przelewamy do tortownicy. Odstawiamy całość na kilka godzin do lodówki do stężenia.
3.Jagody umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i zagotowujemy. Chwilkę podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Mąkę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do jagód. Chwilkę razem gotujemy. Ostudzoną polewę wykładamy na ciasto. Całość posypujemy jeszcze świeżymi jagodami i dekorujemy listkami mięty.
Smacznego :)
Komentarze