Jagodowy obłoczek

4.5 (145 ocen)

Ciasto jest lekkie jak chmurka stąd jego nazwa. Jest pyszne, kremowe, kwaśne jagody i słodki krem świetnie do siebie pasują. Ciasto to na pewno umili letnie popołudnie.

Składniki:

  • SPÓD:
    200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
    100g masła,
    MASA:
    400g jagód,
    400g mleka skondensowanego słodzonego,
    300g serka śmietankowego naturalnego,
    15g żelatyny,
    1/3 szklanki mleka,
    POLEWA:
    100g jagód,
    1 łyżka cukru,
    1,5 łyżki wody,
    1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
    DEKORACJA:
    100g jagód,
    listki mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Jagodowy obłoczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jagodowy obłoczek 1. Ciasteczka bardzo drobno kruszymy (można przetrzeć je przez sito). Masło rozpuszczamy i jeszcze gorące mieszamy dokładnie z ciasteczkami. Masą wykładamy dno tortownicy o średnicy 22cm. Odstawiamy całość na 30 minut do lodówki do schłodzenia.

  • Jagodowy obłoczek 2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, mieszamy ją z serkiem śmietankowym i mlekiem skondensowanym. Ciurkiem wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Dodajemy umyte i osuszone jagody, mieszamy i masę przelewamy do tortownicy. Odstawiamy całość na kilka godzin do lodówki do stężenia.
  • ciasto 3. Jagody umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i zagotowujemy. Chwilkę podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Mąkę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do jagód. Chwilkę razem gotujemy. Ostudzoną polewę wykładamy na ciasto. Całość posypujemy jeszcze świeżymi jagodami i dekorujemy listkami mięty.
    Smacznego :)

Porady

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować