Ciasto gruszkowe z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo do masy żółtkowej, mieszamy. Z białek ubijamy pianę na sztywno, delikatnie mieszamy z masa z żółtek. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy. Pieczemy w 175 stop.przez ok.30 minut.
2. Masa gruszkowa :
Gruszki obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę, cukier , sok z pomarańczy i gotujemy az owoce zmiękna.
Nastepnie je blenderujemy i ponownie zagotowujemy, dodajemy galaretki i mieszamy.. Mase gruszkową odstawiamy by zaczeła tężeć .
3. Pianka :
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i odstawiamy, by ostygła.
Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder i śnieżkę i chwilę jeszcze ubijamy. Następnie wlewamy stomniowo zimną, ale jeszcze płynną galaretkę i miksujemy.
4.Przełozenie:Na upieczony i wystudzony biszkopt wykładamy lekko tężejącą mase z gruszek i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę by stęzała. Gdy stezeje, rozprowadzamy piankę i ponownie wstawiamy do lodówki by ciasto stęzało.
Przed podaniem dekorujemy kolorową cukrowa posypką.
.Smacznego:)
Komentarze