Pyszny sernik z jogurtów greckich, na kruchym, kakaowym spodzie z kruszonką i owocową, różową pianką. Doskonale sprawdzą się tu każde owoce sezonowe. Polecam!
Ciasto: greckie owoce leśne z różową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: wszystkie składniki połącz i podziel na dwie części (większą i mniejszą). Schłodź godzinę w lodówce, a następnie większą częścią wylep dno blaszki (o wym.24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 st.
2.Masa jogurtowa: masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę. Wciąż ucierając wbijaj po jednym jajku i dodawaj po łyżce jogurtu. Na koniec połącz z proszkiem budyniowym. Masę przelej na podpieczone kruche ciasto i piecz ok.50 minut w 160 st.
3.Pianka: zmiksowane owoce dobrze przetrzyj przez sitko. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj zmiksowane owoce i proszek budyniowy. Na końcu wlewaj cienką strużką olej i delikatnie wymieszaj. Pianka zmniejszy swoją objętość, ale będzie miała gęstą, lśniącą konsystencję (a po upieczeniu nie będzie sucha).
4.Na podpieczoną masę jogurtową wyłóż umyte i oczyszczone owoce.
5.Przykryj różową pianką, a na to zetrzyj schłodzoną, mniejszą część kruchego ciasta. Tak przygotowane ciasto piecz jeszcze 30 minut w 170 st. Smacznego!
Komentarze