Szarlotka z różową pianką

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kolejny sprawdzony przepis z zeszytu mojej Mamy - od siebie dodałam tylko kakao, kisiel do jabłek i zamieniłam ciasto wałkowane na kruszonkę. I wyszło jak zwykle pysznie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 szkl. mąki pszennej
    6 żółtek
    3/4 szkl. cukru kryształu
    1 kostka margaryny
    3 łyżki oleju
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka gęstej śmietany 18%

    Krem:
    6 białek
    1 kisiel truskawkowy (lub wiśniowy, malinowy)

    Nadzienie:
    1 kg jabłek
    1/2 szkl. cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 mały kisiel jabłkowo-gruszkowy Słodki Kubek
    opcjonalnie: 3-4 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Szarlotka z różową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników (oprócz kakao) szybko zagnieść ciasto.
    Odciąć 2/3 ciasta i dodać do niego kakao, jeszcze raz zagnieść. Obie części zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 50-60 minut.
  • 2. W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy w niedużą kostkę.
    Przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier wanilinowy. Krótko smażymy (jeśli trzeba podlewamy odrobinę wodą).
    Gdy jabłka zmiękną wsypujemy kisiel, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika (nadal mieszając).
  • 3. Schłodzone ciasto kakaowe rozwałkować i rozłożyć na blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia. (Blaszkę można też wylepić).
    Wykładamy gorące jabłka, równo rozsmarowujemy na cieście.
  • 4. Wyjmujemy z lodówki jasne ciasto, ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach na kruszonkę.
  • 5. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na warstwę jabłek. Posypujemy kruszonką.
  • 6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Pieczemy około 40 minut: 20 minut na opcji góra-dół, potem tylko na grzałce dolnej (żeby się kruszonka nie paliła).

Porady

Od ubicia piany do wstawienia ciasta do nagrzanego piekarnika powinno upłynąć jak najmniej czasu. Zamiast kruszonki ciasto można rozwałkować i przykryć nim pianę. Kisiel do jabłek nie jest konieczny, ale dobrze zagęszcza masę. Piany z białek nie trzeba słodzić - kisiel jest słodkawy, ciasto i jabłka też. Smaki doskonale się wyrównują.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować