Szarlotka z różową pianką

  • wyświetlono: 2427 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kolejny sprawdzony przepis z zeszytu mojej Mamy - od siebie dodałam tylko kakao, kisiel do jabłek i zamieniłam ciasto wałkowane na kruszonkę. I wyszło jak zwykle pysznie :)

MałaMi
  • 90min

Składniki

Ciasto:
5 szkl. mąki pszennej
6 żółtek
3/4 szkl. cukru kryształu
1 kostka margaryny
3 łyżki oleju
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka gęstej śmietany 18%

Krem:
6 białek
1 kisiel truskawkowy (lub wiśniowy, malinowy)

Nadzienie:
1 kg jabłek
1/2 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
1 mały kisiel jabłkowo-gruszkowy Słodki Kubek
opcjonalnie: 3-4 łyżki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka z różową pianką

  • 1. Z podanych składników (oprócz kakao) szybko zagnieść ciasto.
    Odciąć 2/3 ciasta i dodać do niego kakao, jeszcze raz zagnieść. Obie części zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 50-60 minut.
  • 2. W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy w niedużą kostkę.
    Przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier wanilinowy. Krótko smażymy (jeśli trzeba podlewamy odrobinę wodą).
    Gdy jabłka zmiękną wsypujemy kisiel, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika (nadal mieszając).
  • 3. Schłodzone ciasto kakaowe rozwałkować i rozłożyć na blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia. (Blaszkę można też wylepić).
    Wykładamy gorące jabłka, równo rozsmarowujemy na cieście.
  • 4. Wyjmujemy z lodówki jasne ciasto, ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach na kruszonkę.
  • 5. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na warstwę jabłek. Posypujemy kruszonką.
  • 6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Pieczemy około 40 minut: 20 minut na opcji góra-dół, potem tylko na grzałce dolnej (żeby się kruszonka nie paliła).

Porady

Od ubicia piany do wstawienia ciasta do nagrzanego piekarnika powinno upłynąć jak najmniej czasu.
Zamiast kruszonki ciasto można rozwałkować i przykryć nim pianę.
Kisiel do jabłek nie jest konieczny, ale dobrze zagęszcza masę.
Piany z białek nie trzeba słodzić - kisiel jest słodkawy, ciasto i jabłka też. Smaki doskonale się wyrównują.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylajabłkaDeserdla dziecijabłecznikszarlotkaciasto z owocamiciasto do kawyplacek z owocamiprzyjęcie dla gościniedzielny deserszarlotka z pianą

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka

Dodane przez: Justyna844

Szarlotka z pianką

Pyszna szarlotka z pianka budyniowa....

Szarlotka z jabłkową pianką

Dodane przez: dorota w

Szarlotka z jabłkową pianką

Trochę inna szarlotka. Do startych...

image-1ww1bkx

Dodane przez: AnetaStepien

SZARLOTKA Z PIANKĄ

DELIKATNA I SZYBKO ZNIKAJĄCA Z...

Szarlotka z truskawkami i pianką

Dodane przez: aczp1

Szarlotka z truskawkami i pianką

Klasyczna szarlotka w truskawkowym...

Tradycyjna szarlotka z pianką

Dodane przez: RedakcjaPP

Tradycyjna szarlotka z pianką

To moje popisowe ciasto. Szarlotka...

szarlotka

Dodane przez: Aninka88

Cytrynowa szarlotka z pianką budyniową

kruche kakaowe ciasto z musem jabłkowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE