Ciasto Gargamel

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, pachnące cynamonem i piernikiem ciasto. Idealne na święta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    25 dag miodu
    25 dag masła
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej


    Na wkładkę:
    5 jajek
    6 jabłek
    3/4 szklanki cukru
    25 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    bakalie dowolna ilość

    Masa:
    25 dag margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    1 budyń waniliowy
    2 szklanki mleka
    1 szklanka śmietany 18%

    Polewa:
    2 białe czekolady
    troszkę mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto gargamel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło utrzeć. Jak będzie puszyste dodajemy do niego żółtka i cukier puder. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, sodę, miód i ucieramy. Białka ubijemy na sztywno i lekko mieszamy z utartym ciastem. Ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki. Piec ok 30 min.
  • 2. Wkładka: Jabłka pokroić w niedużą kostkę, zasypać cukrem i odstawić. Następnie do jabłek dodajemy mąkę, cynamon, sodę, żółtka, bakalie i wymieszać. Białka ubić na sztywno i wymieszać. Piec ok 30 min.
  • 3. Masa: Budyń ugotować wg przepisu. Margarynę ucieramy, następnie dodajemy cukier puder, budyń i śmietanę.
  • 4. Polewa: czekoladę roztapiamy z mlekiem w kąpieli wodnej.
  • 5. Przełożenie: ciasto-masa-wkładka-masa-ciato-polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować