Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste do przygotowania i pyszne ciasto.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 3 szk,
    cukier puder 1/2 szk,
    drożdże 30 g,
    mleko ok. 1 szk,
    olej 1/3 szk,
    jajko 1 szt,
    cukier waniliowy 1 op,
    cukier 1 łyżeczka,
    truskawki 300 g,
    borówki 150 g,
    Kruszonka:
    mąka 1/2 szk,
    cukier 1/4 szk,
    masło 40 g,
    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
    Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut, do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, olej, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić i ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm. Na wierzchu ułożyć truskawami i borówki. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić w rondelku, dodać cukier i mąkę. Powstałą kruszonką posypać ciasto. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować