Ciasto drożdżowe z truskawkami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut, do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, olej, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić i ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm. Na wierzchu ułożyć truskawami i borówki. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Masło roztopić w rondelku, dodać cukier i mąkę. Powstałą kruszonką posypać ciasto. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze