Ciasto drożdżowe z truskawkami

  • wyświetlono: 465 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Sezon na truskawki właśnie się rozkręca. Kocham je ze względu na smak ale również za niezliczone możliwości wykorzystania ich w kuchni. Dzisiaj przygotowałam pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Mój syn określił je po prostu jako „niebo w gębie”. Nie potrzebuję więcej rekomendacji. Dziecko prawdę powie

20190512_173408
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

50 g świeżych drożdży
200 ml mleka
100 g cukru (można dać odrobinę więcej jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta)
3 jajka
3 żółtka
500 g mąki pszennej
100 g masła
400 g truskawek
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
60 g zimnego masła
4 łyżki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe z truskawkami

  • Ciasto drożdżowe z truskawkami1. Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie).

    Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki oraz niewielką ilość letniego mleka. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce (na ok 20-25 minut) i czekamy aż nasz rozczyn wyrośnie. Powinien ok 5-krotnie powiększyć swoją objętość.
  • Ciasto drożdżowe z truskawkami2. Jajka oraz żółtka ucieramy z cukrem na puch.
    Masło roztapiamy i studzimy.
    Do większej miski przesiewamy mąkę. Na środku robimy zagłębienie i dodajemy rozczyn. Najlepiej drewnianą łyżką zagarniamy mąkę do środka, mieszając delikatnie z drożdżami. Dodajemy pozostałe letnie mleko i dalej mieszamy. Dodajemy utarte jajka, ciągle mieszając i zagarniając mąkę. Zaczynamy wyrabianie ciasta (ja użyłam w tym celu robota planetarnego), pod koniec dodajemy partiami roztopione masło.
    Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ok 2-3 – krotnie powiększy swoją objętość.
  • Ciasto drożdżowe z truskawkami3. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę oraz cukier wsypujemy do miseczki, dodajemy zimne masło. Rozcieramy w palcach aż składniki połączą się i powstanie kruszonka.

    Blaszkę o wymiarach 25×30 cm smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto przekładamy za pomocą szpatułki na blaszkę, rozprowadzając je tak aby zakryło całą formę. Na wierzch układamy ćwiartki truskawek. posypujemy kruszonką.

    Tak przygotowane ciasto odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce aby wyrosło. Po tym czasie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkiciasto drożdżowedrożdżeCiasto z truskawkamiciasto z owocamiowoce sezonowe

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO DROŻDŻOWE "SAMO SIĘ ROBI" z TRUSKAWKAMI

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

CIASTO DROŻDŻOWE "SAMO SIĘ ROBI" z TRUSKAWKAMI

Wspaniale, bardzo szybkie w przygotowaniu...

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Dodane przez: joanna1974

Ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Ciasto drożdżowe z truskawkami...

Ciasto drożdżowe z truskawkami i karmelową kruszonką

Dodane przez: edytaha

Ciasto drożdżowe z truskawkami i karmelową...

Prawdziwy drożdżowy placek z truskawkami...

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Dodane przez: JAGUSIAJAGIENKA

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Pyszne,wilgotne,bardzo łatwe .

image-0e8pl00

Dodane przez: viki2903

CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

CIASTO DROŻDŻOWEZ TRUSKAWKAMI I...

gotowe

Dodane przez: ziutula

ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką...

ciasto jest łatwe, smaczne i szybko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE