Ciasto drożdżowe z truskawkami

4 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sezon na truskawki właśnie się rozkręca. Kocham je ze względu na smak ale również za niezliczone możliwości wykorzystania ich w kuchni. Dzisiaj przygotowałam pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Mój syn określił je po prostu jako „niebo w gębie”. Nie potrzebuję więcej rekomendacji. Dziecko prawdę powie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
    200 ml mleka
    100 g cukru (można dać odrobinę więcej jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta)
    3 jajka
    3 żółtka
    500 g mąki pszennej
    100 g masła
    400 g truskawek
    Kruszonka:
    100 g mąki pszennej
    60 g zimnego masła
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Ciasto drożdżowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe z truskawkami 1. Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie).

    Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki oraz niewielką ilość letniego mleka. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce (na ok 20-25 minut) i czekamy aż nasz rozczyn wyrośnie. Powinien ok 5-krotnie powiększyć swoją objętość.
  • Ciasto drożdżowe z truskawkami 2. Jajka oraz żółtka ucieramy z cukrem na puch.
    Masło roztapiamy i studzimy.
    Do większej miski przesiewamy mąkę. Na środku robimy zagłębienie i dodajemy rozczyn. Najlepiej drewnianą łyżką zagarniamy mąkę do środka, mieszając delikatnie z drożdżami. Dodajemy pozostałe letnie mleko i dalej mieszamy. Dodajemy utarte jajka, ciągle mieszając i zagarniając mąkę. Zaczynamy wyrabianie ciasta (ja użyłam w tym celu robota planetarnego), pod koniec dodajemy partiami roztopione masło.
    Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ok 2-3 – krotnie powiększy swoją objętość.
  • Ciasto drożdżowe z truskawkami 3. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę oraz cukier wsypujemy do miseczki, dodajemy zimne masło. Rozcieramy w palcach aż składniki połączą się i powstanie kruszonka.

    Blaszkę o wymiarach 25×30 cm smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto przekładamy za pomocą szpatułki na blaszkę, rozprowadzając je tak aby zakryło całą formę. Na wierzch układamy ćwiartki truskawek. posypujemy kruszonką.

    Tak przygotowane ciasto odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce aby wyrosło. Po tym czasie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować