Jak każda solidna gospodyni wielkopolska, nie wyobrażam sobie niedzieli w domu bez ciasta drożdżowego. To tradycyjny lokalny smak i znakomita okazja, żeby skorzystać z daru czerwca - czyli rabarbaru!
Ciasto drożdżowe z rabarbarem - perła wielkopolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar umyć i pokroić w kostkę.
2.Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej wgłębienie, wkruszyć do wgłębienia drożdże i zalać połową ciepłego mleka, a potem dodać 2 łyżki cukru. Poczekać, aż wyrośnie zaczyn.
3.Następnie dodać resztę mleka, roztrzepane jaja, resztę cukru, sól, olejek zapachowy i tłuszcz. Wyrobić ciasto, aż zacznie odchodzić od miski i pojawią się w nim bąble powietrza.
4.Posypać ciasto odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem aż do wyrośnięcia.
5.W tym czasie zagniatamy kruszonkę z podanych składników.
6.Gdy ciasto wyrośnie, podwajając objętość, wyłożyć je na natłuszczoną blachę, posypać rabarbarem i znów odstawić na około kwadrans. Następnie posypać kruszonką.
7.Ciasto pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza z włączonym termoobiegiem. SMACZNEGO! :)
Komentarze