Nie przepadam za kokosem ale pomysł na to ciasto podsunęła mi Ala. I ku memu zaskoczeniu bardzo mi smakuje, jest łatwe do przygotowania. A przepis pochodzi z " Moje wypieki " Ja lekko przepis zmodyfikowałam.
Składniki:
Biszkopt :
5 jajek ( M )
3/4 szk mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk cukru
1 op cukru waniliowego ( 16 g )
1 szk czarnej herbaty
Masa kokosowa :
200 g margaryny ( u mnie Kasia )
1/2 szk cukru
200 g wiórków kokosowych
500 ml mleka 3,2 %
Polewa :
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej polewy ( w drażetkach )
1 łyżka margaryny ( Kasia )
3 łyżki mleka
Ciasto czekoladowo - kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT : Przygotować składniki na biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z obydwoma cukrami. Następnie dodać żółtka i połączyć je z pianą. Do masy jajecznej prze sitko przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać np. szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Masę przełożyć do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 30 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i razem z papierem ale biszkopt do góry dnem włożyć z powrotem do formy. Nasączyć biszkopt herbatą.
2.MASA KOKOSOWA : Do garnka wlać mleko, wsypać oba cukry i zagotować. Potem wsypać wiórki i gotować masę około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec włożyć margarynę i mieszać do momentu rozpuszczenia się margaryny. Masę wystudzić i rozłożyć na biszkopcie.
3.POLEWA : Na ogień postawić garnek z wodą, na garnek wstawić miskę ale nie ma dotykać wody. Do miski połamać czekoladę, wsypać polewę i dodać margarynę oraz mleko. Podgrzewać do momentu połączenia się składników i aż masa będzie gotowa i błyszcząca. Gotową polewę przestudzić i jeszcze płynna nałożyć do woreczka lub dekoratora i dowolnie rozprowadzić polewę po warstwie wiórków. Poczekać aż polewa się zetnie i kroić ciasto w kostkę.
Komentarze