Ciasto czekoladowe z gruszkami i kremem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Nad parą roztopić masło z czekoladą białą i osobno z gorzką. Ostudzić do płynnego.Do każdej wkręcić po 4 żółtka.Dodać przesiane mąki z proszkiem i wymieszać. Białka można ubić razem ze szczyptą soli i podwójnym cukrem. Rozdzielić do dwóch mas czekoladowych i delikatnie wymieszać łopatką. Najpierw wylać jasne ciasto na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Potem wylać i rozsmarować ciemnie ciasto.
3.owoce- Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na połówki. Ułożyć na ciasto.
4.Piec ok.50 min.
5.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Zmiksować na niskich obrotach jogurt z porcjami miękkiej masy krówkowej. Potem dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na zimne ciasto.
6.Płatki migdałowe usmażyć na suchej patelni, na złoto. Ostudzić i posypać górę ciasta. Ciasto schłodzić. Kroić na drugi dzień.
Komentarze