CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I KREMEM JOGURTOWYM

4.5 (186 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto czekoladowe białe i ciemne z gruszkami. Ciasto z kremem jogurtowo-krówkowym. Ciasto bardzo pyszne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto jasne :
    -100 g. masła
    -100 g. białej czekolady
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    ciasto ciemne :
    -100 g. masła
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    owoce:
    -gruszki ok.13 szt.

    krem jogurtowo-krówkowa:
    -800 g. jogurtu greckiego
    -400 g. masy krówkowej
    -4 łyżeczki żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    góra:
    -50 g.płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Ciasto czekoladowe z gruszkami i kremem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I KREMEM JOGURTOWYM 1. ciasto-Nad parą roztopić masło z czekoladą białą i osobno z gorzką. Ostudzić do płynnego.Do każdej wkręcić po 4 żółtka.Dodać przesiane mąki z proszkiem i wymieszać. Białka można ubić razem ze szczyptą soli i podwójnym cukrem. Rozdzielić do dwóch mas czekoladowych i delikatnie wymieszać łopatką. Najpierw wylać jasne ciasto na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
  • CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I KREMEM JOGURTOWYM 2. Potem wylać i rozsmarować ciemnie ciasto.
  • CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I KREMEM JOGURTOWYM 3. owoce- Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na połówki. Ułożyć na ciasto.
  • CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I KREMEM JOGURTOWYM 4. Piec ok.50 min.
  • CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I KREMEM JOGURTOWYM 5. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Zmiksować na niskich obrotach jogurt z porcjami miękkiej masy krówkowej. Potem dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na zimne ciasto.
  • CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I KREMEM JOGURTOWYM 6. Płatki migdałowe usmażyć na suchej patelni, na złoto. Ostudzić i posypać górę ciasta. Ciasto schłodzić. Kroić na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować