Delikatny sernik z białą czekoladą i malinami

  • wyświetlono: 1980 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

biały, niebiańsko-lekki puszek o niezwykle delikatnej strukturze. umiarkowanie słodki, z posmakiem wanilii i białej czekolady.

5
  • 10 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

kakaowy spód

200 g płatków żytnich
80 g daktyli
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki masła orzechowego

masa serowa

1 kg sera twarogowego z wiaderka
200 g jogurtu naturalnego
200 g serka waniliowego
1/2 op. budyniu waniliowego
100 g cukru
1 białko jaja kurzego
100 g białej czekolady
200 ml mleka 2%

dodatki

świeże maliny
płatki jaglane
płatki migdałowe

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Delikatny sernik z białą czekoladą i malinami

  • 1. Zaczynamy od przygotowania spodu. Płatki pełnoziarniste żytnie umieszczamy w malakserze i rozkruszamy na "pył".
  • 2. Daktyle (wcześniej namoczone w wodzie), miksujemy na gładki mus wraz z dodatkiem masła orzechowego i odrobiny wody.
  • 3. W jednej misce łączymy wszystkie składniki na spód : rozkruszone płatki żytnie, daktyle z masłem orzechowym, kakao oraz rozpuszczony olej kokosowy. UWAGA! W razie gdyby spód był za suchy należy dodać odrobinę ciepłej wody lub mleka.
  • 4. Tak przygotowanym spodem wykładamy dno tortownicy (wcześniej obłożonej papierem do pieczenia, delikatnie natłuszczonej i oprószonej mąką). Wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
  • 5. Czas na masę serową. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  • 6. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mleku. Ja wstawiłam na kilkanaście sekund do mikrofalówki i dokładnie wymieszałam trzepaczką.
  • 7. W oddzielnej misce miksujemy ze sobą : ser twarogowy, jogurt naturalny oraz serek waniliowy. Stopniowo łączymy z pianą z białka oraz rozpuszczoną czekoladą.
  • 8. Wyjmujemy spód z lodówki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez ok. 10 minut.
  • 9. Na podpieczonym spodzie wykładamy garść malin, a następnie przekładamy serową masę. Gdyby była ZBYT gęsta, należy dolać odrobinę mleka. Na wierzchu układamy maliny. Ciasto najlepiej jest upiec w kąpieli wodnej. Ja na dnie piekarnika wstawiłam foremkę wypełnioną wrzącą wodą.
  • 10. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160 stopni C. Pieczemy przez ok. 50 minut w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem schładzamy min. 2 godziny w lodówce. Serwujemy sernik posypany płatkami jaglanymi i migdałowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serniklekkieciastaMalinydietetycznefitserniki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z białą czekoladą i koksem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Sernik z białą czekoladą i kokosem

Poezja smaku zamknięta w jednym...

sernik z borówkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sernik z borówkami i polewą z białej czekolady

Uwielbiam serniki i ciągle próbuję...

Sernik z białą czekoladą i jagodami

Dodane przez: dorota w

Sernik z białą czekoladą i jagodami

Kremowy sernik z białą czekoladą....

image-062itnb

Dodane przez: nihilsubsolenovum

Sernik z białą czekoladą

Sernik ten jest delikatny i kremowy...

Tarta malinowa z białą czekoladą

Dodane przez: kasiunia

Tarta z malinami i białą czekoladą

Ta tarta była pyszna! Kruchy kakaowy...

sernik z białą czekoladą

Dodane przez: Ola1984

Sernik z białą czekoladą, kajmakiem i prażonymi...

Ten sernik jest delikatny i słodki,...