Delikatny sernik z białą czekoladą i malinami

4.5 (143 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

biały, niebiańsko-lekki puszek o niezwykle delikatnej strukturze.
umiarkowanie słodki, z posmakiem wanilii i białej czekolady.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • kakaowy spód

    200 g płatków żytnich
    80 g daktyli
    2 łyżki kakao
    2 łyżki oleju kokosowego
    2 łyżki masła orzechowego

    masa serowa

    1 kg sera twarogowego z wiaderka
    200 g jogurtu naturalnego
    200 g serka waniliowego
    1/2 op. budyniu waniliowego
    100 g cukru
    1 białko jaja kurzego
    100 g białej czekolady
    200 ml mleka 2%

    dodatki

    świeże maliny
    płatki jaglane
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Delikatny sernik z białą czekoladą i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania spodu. Płatki pełnoziarniste żytnie umieszczamy w malakserze i rozkruszamy na "pył".
  • 2. Daktyle (wcześniej namoczone w wodzie), miksujemy na gładki mus wraz z dodatkiem masła orzechowego i odrobiny wody.
  • 3. W jednej misce łączymy wszystkie składniki na spód : rozkruszone płatki żytnie, daktyle z masłem orzechowym, kakao oraz rozpuszczony olej kokosowy. UWAGA! W razie gdyby spód był za suchy należy dodać odrobinę ciepłej wody lub mleka.
  • 4. Tak przygotowanym spodem wykładamy dno tortownicy (wcześniej obłożonej papierem do pieczenia, delikatnie natłuszczonej i oprószonej mąką). Wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
  • 5. Czas na masę serową. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
  • 6. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mleku. Ja wstawiłam na kilkanaście sekund do mikrofalówki i dokładnie wymieszałam trzepaczką.
  • 7. W oddzielnej misce miksujemy ze sobą : ser twarogowy, jogurt naturalny oraz serek waniliowy. Stopniowo łączymy z pianą z białka oraz rozpuszczoną czekoladą.
  • 8. Wyjmujemy spód z lodówki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez ok. 10 minut.
  • 9. Na podpieczonym spodzie wykładamy garść malin, a następnie przekładamy serową masę. Gdyby była ZBYT gęsta, należy dolać odrobinę mleka. Na wierzchu układamy maliny. Ciasto najlepiej jest upiec w kąpieli wodnej. Ja na dnie piekarnika wstawiłam foremkę wypełnioną wrzącą wodą.
  • 10. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160 stopni C. Pieczemy przez ok. 50 minut w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem schładzamy min. 2 godziny w lodówce. Serwujemy sernik posypany płatkami jaglanymi i migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować