biały, niebiańsko-lekki puszek o niezwykle delikatnej strukturze.
umiarkowanie słodki, z posmakiem wanilii i białej czekolady.
60 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
kakaowy spód
200 g płatków żytnich
80 g daktyli
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki masła orzechowego
masa serowa
1 kg sera twarogowego z wiaderka
200 g jogurtu naturalnego
200 g serka waniliowego
1/2 op. budyniu waniliowego
100 g cukru
1 białko jaja kurzego
100 g białej czekolady
200 ml mleka 2%
Delikatny sernik z białą czekoladą i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania spodu. Płatki pełnoziarniste żytnie umieszczamy w malakserze i rozkruszamy na "pył".
2.Daktyle (wcześniej namoczone w wodzie), miksujemy na gładki mus wraz z dodatkiem masła orzechowego i odrobiny wody.
3.W jednej misce łączymy wszystkie składniki na spód : rozkruszone płatki żytnie, daktyle z masłem orzechowym, kakao oraz rozpuszczony olej kokosowy. UWAGA! W razie gdyby spód był za suchy należy dodać odrobinę ciepłej wody lub mleka.
4.Tak przygotowanym spodem wykładamy dno tortownicy (wcześniej obłożonej papierem do pieczenia, delikatnie natłuszczonej i oprószonej mąką). Wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
5.Czas na masę serową. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
6.Białą czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w mleku. Ja wstawiłam na kilkanaście sekund do mikrofalówki i dokładnie wymieszałam trzepaczką.
7.W oddzielnej misce miksujemy ze sobą : ser twarogowy, jogurt naturalny oraz serek waniliowy. Stopniowo łączymy z pianą z białka oraz rozpuszczoną czekoladą.
8.Wyjmujemy spód z lodówki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez ok. 10 minut.
9.Na podpieczonym spodzie wykładamy garść malin, a następnie przekładamy serową masę. Gdyby była ZBYT gęsta, należy dolać odrobinę mleka. Na wierzchu układamy maliny. Ciasto najlepiej jest upiec w kąpieli wodnej. Ja na dnie piekarnika wstawiłam foremkę wypełnioną wrzącą wodą.
10.Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160 stopni C. Pieczemy przez ok. 50 minut w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem schładzamy min. 2 godziny w lodówce. Serwujemy sernik posypany płatkami jaglanymi i migdałowymi.
Komentarze