ciasto cytrynowe z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 50 min

W lasach pojawiają się pierwsze jeżyny, które uwielbiam. Mam to szczęście, że mieszkam pod samym lasem więc leśne owoce mam na wyciągnięcie ręki. Bardzo lubię proste, puszyste ciasta z owocami i takie najczęściej piekę w środku tygodnia, bardziej skomplikowane wypieki zostawiam sobie na weekend.

  • 50 min

Składniki:

  • *foremka o średnicy 26 cm
    Składniki:
    2 szklanki mąki
    40 g mąki ziemniaczanej
    250 g masła
    3 jajka
    niepełna szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka i sok z cytryny
    szklanka jeżyn
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto cytrynowe z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem a następnie z żółtkami. Białka ubić na sztywno. Do masy z masła dodać przesianą mąkę i sok raz skórkę z cytryny, zmiksować. Delikatnie wmieszać pianę z białek. Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć połowę jeżyn. Wyłożyć ciasto i resztę owoców, lekko docisnąć. Piec w 180*C około 40 minut, sprawdzając patyczkiem czy jest już upieczone. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować