Ciasto ''Cytrynka''

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Kakaowe ciasto z delikatną cytrynową masą na bazie serka homogenizowanego, całość obsypana prażonymi płatkami migdałowymi skąpanymi w syropie cytrynowym.Chyba nie muszę zachęcać?

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 kostka miękkiego masła
    - 3/4 szklanki cukru
    - 5 jaj
    - 2 łyżki ciemnego kakao
    - 2 szklanki maki tortowej
    - 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego
    - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa cytrynowa:
    - 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 3/4 szklanki wrzącej wody
    - 250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
    - 200 g śmietanki tortowej 30%
    - odrobinka żółtego barwnika w proszku

    Syrop:
    - sok z 1 i 1/2 cytryny
    - 100 g cukru

    Dodatkowo:
    - 100 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ''cytrynka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać jajka. Następnie cały czas ucierając dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić. Okrągłą formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni(termoobieg) piekarnika i piec około 40 minut. Ciasto wystudzić w formie.Galaretki rozpuścić i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem, dodać mocno tężejące galaretki. Wylać na ciasto i wstawić na 20 minut do lodówki.Sok cytrynowy przelać do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać aż do rozpuszczenia. Ostudzić. Migdały wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i uprażyć cały czas powoli mieszając, ostudzić.
    Na cieście rozłożyć migdały i polać wszystko syropem cytrynowym. Ciasto przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować