Kakaowe ciasto z delikatną cytrynową masą na bazie serka homogenizowanego, całość obsypana prażonymi płatkami migdałowymi skąpanymi w syropie cytrynowym.Chyba nie muszę zachęcać?
Masa cytrynowa:
- 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 3/4 szklanki wrzącej wody
- 250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 200 g śmietanki tortowej 30%
- odrobinka żółtego barwnika w proszku
Ciasto ''cytrynka'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać jajka. Następnie cały czas ucierając dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze wyrobić. Okrągłą formę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni(termoobieg) piekarnika i piec około 40 minut. Ciasto wystudzić w formie.Galaretki rozpuścić i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem, dodać mocno tężejące galaretki. Wylać na ciasto i wstawić na 20 minut do lodówki.Sok cytrynowy przelać do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać aż do rozpuszczenia. Ostudzić. Migdały wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i uprażyć cały czas powoli mieszając, ostudzić.
Na cieście rozłożyć migdały i polać wszystko syropem cytrynowym. Ciasto przechowywać w lodówce.
Komentarze