Truskawkowa cytrynka

  • wyświetlono: 2790 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Jeśli szukacie pysznego ciasta z wykorzystaniem truskawek, to ten polecam w 100%. Truskawki w połączeniu z orzeźwiającą masą cytrynową, delikatną śmietanką i biszkoptem smakują rewelacyjnie. Polecam do kawy pitej pod gołym niebem:).

Jaga85
  • 28 porcje
  • 120min
  • Trudny

Składniki

Blaszka 24x36 cm

Biszkopt jasny:
- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki mąki,
- Szczypta proszku do pieczenia,
- Szczypta soli
Krem cytrynowy:
- 2 budynie śmietankowe,
- 0,5 szklanki cukru,
- Sok z 3 cytryn ( około 0,5 szklanki wychodzi),
- 3 żółtka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 0,5 łyżki mąki tortowej,
- 1 cukier waniliowy,

- 220 gram masła 82% tłuszczu

Śmietanka:
• 0,5 litra śmietanki 30 %,
• 1 łyżka cukru pudru,
• 4 łyżeczki żelatyny,
• 1/3 szklanki wody
Dodatkowo:

• Około 600 gram truskawek,
• 2 galaretki winogronowe, przeźroczyste

Sposób przygotowania przepisu:

Truskawkowa cytrynka

  • pieczemy biszkopt1. BISZKOPT: Białka ubijamy z solą na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten dokładnie się połączy, dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto biszkoptowe wykładamy na przygotowaną blaszkę.
    Biszkopt pieczemy około 20 minut w 180°C. Upieczony studzimy.
  • gotujemy budyń2. KREM: Przygotowany sok z cytryny dopełniamy wodą, tak by w sumie otrzymać 2,5 szklanki płynu. Połowę płynu zagotowujemy z cukrem, a w drugiej połowie rozrabiamy budynie, mąki, cukier waniliowy oraz żółtka. Na gotujący płyn, wlewamy przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń i studzimy.
  • dodajemy budyń do masła3. Masło ucieramy do białości. Do utartego stopniowo dokładamy cytrynowy budyń.
  • wyłożenie masy na biszkopt4. Gotową masę cytrynową wykładamy na zimny biszkopt. Dodatkowo na jego powierzchni możemy wykonać dekoracyjne rowki.
  • osuszanie owoców5. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder. Na koniec do śmietanki wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewany na masę cytrynową.

    Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki. Ja owoce osuszam na papierowym ręczniku.
  • wyłożenie owoców na śmietankę6. WYKOŃCZENIE: Część truskawek wykładamy na świeżo wylaną śmietankę, tak, by owoce się w niej zanurzyły do połowy. Ciasto wkładamy do chłodu, by zastygło.
  • wylanie galaretki7. Między czasie galaretki rozpuszczamy według przepisy na opakowaniu. Lekko tężejącą wylewamy na zastygniętą śmietankę. W jeszcze płynnej zanurzamy pozostałe truskawki. Całość schładzamy by galaretka zastygła. Gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoTruskawkibiszkoptcytrynasmietankamasa cytryniwa

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto truskawkowe

Dodane przez: danusia19671

Ciasto truskawkowe

W prosty i szybki sposób możemy...

Ciasto.

Dodane przez: Słodko Słodka

Kostka truskawkowa

Biszkopt z dodatkiem oleju nie...

truskawkowe pysznosci

Dodane przez: lucyna19

Truskawkowe pyszności

Biszkopt z masą truskawkową i bitą...

Truskawkowa pokusa

Dodane przez: zzewa

Truskawkowa pokusa

Wygrzebałam z zamrażarki woreczek...

Truskawkowa pianka

Dodane przez: smak i uczucie

Truskawkowa pianka

Delikatna pianka truskawkowa na...

Mazurek truskawkowy

Dodane przez: programistapogodzinach

Mazurek truskawkowy

Święta już za tydzień, znudziły...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE