Ciasto brzoskwiniowo-wiśniowe

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję w biurze.Jestem młodą żoną i matką. To ciasto piekę na specjalne okazje

Składniki:

  • Biszkopt: 1 szkl. mąki
    ● 2/3 szkl. cukru
    ● 4 jajka
    ● łyżka octu
    ● łyżeczka proszku do pieczenia.
    Masa I: puszka brzoskwiń
    ● 2 szkl. soku pomarańczowego
    ● 2 op. kisielu brzoskwiniowego
    ● 2 łyżki cukru.
    Masa II: 2 op. śnieżki
    ● 2 op. galaretki wiśniowej
    ● 300 ml mleka
    ● szklanka wiśni w syropie
    Oraz: op. biszkoptów
    ● czekoladowa polewa
    ● herbata do nasączenia
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto brzoskwiniowo-wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy
    z cukrem. Dodajemy żółtka wymieszane
    z octem i proszkiem.
    Wsypujemy mąkę, mieszamy.
    Pieczemy 25 minut w 170 °C.
    Studzimy i nasączamy
  • 2. Brzoskwinie osączamy, sok
    zachowujemy. Owoce kroimy
    w plastry i układamy na cieście.
    Kisiele gotujemy z cukrem na
    soku pomarańczowym i szklance
    zalewy z brzoskwiń. Wylewamy
    na owoce. Studzimy.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy
    w 100 ml gorącej wody, studzimy.
    Wiśnie osączamy i miksujemy.
    Śnieżki ubijamy z mlekiem,
    dodajemy wiśnie oraz
    tężejące galaretki, ubijamy.
    Masę wylewamy na poprzednią.
    Układamy nasączone herbatą
    biszkopty. Ozdabiamy polewą
    czekoladową, tworząc esy-floresy.
    Schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować