Szybkie proste i bardzo smaczne, mięciutkie ciasto biszkoptowe pachnące wanilią i jabłuszkami z własnego sadu, idealne dla niespodziewanych gości oraz do małej czarnej lub herbatki, znika szybciej niż się robi :)
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Forma: 24*24 cm
Ciasto:
4 jajka wiejskie
1/2 szklanki cukru
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
ziarenka z laski wanili
Ciasto biszkoptowo waniliowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli, gdy będzie sztywna i lśniąca dodać cukier, wymieszać a następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i przesianą mąkę oraz ziarenka wanilii
2.Formę wyłożyć wysoko papierem do pieczenia wylać ciasto biszkoptowe oprószyć bułką tartą i poukładać cząstki obranych jabłek
3.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec do suchego patyczka ok 40-45 minut
Komentarze