Ciasto biszkoptowe z intensywnym kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt: biała ubić na sztywną piane z odrobina soli dodajemy cukier. Następnie do żółtek daje proszek do pieczenia i ocet energicznie wymieszać i powstałą pianę z żółtek łączymy z miksowanymi białkami zmniejszam obroty miksera na sam koniec dodaje przesianą mąkę. Na blaszkę (22x34) wyłożoną papierem do pieczenia wylewam biszkopt i pieczemy w temp. 175st z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku.
Upieczony biszkopt dzielimy na dwa blaty i studzimy.
Krem cytrynowy: jajko utrzeć w szklance z 3 łyżkami cukru i dodać sok z cytryny oraz startą skórkę cytryny, wsypać budyń, wymieszać i uzupełnić wodą do pełnej szklanki. 1 szklankę wody zagotować z resztą cukru i do wrzącej wody wlać zawartość ze szklanki utarte jajko z reszta składników. Gotować ciągle mieszając do powstania budyniu ( lepiej na małym ogniu łatwo się przypala). Zdjąć z ognia i dodać 125 g masła 82% i wymieszać go w kremie.
( pojemność szklanki 250 ml. Pojemność płynnych składników nie może być większa niż dwie szklanki).
Lukier: cukier puder rozmieszać z śmietana ( śmietanę dodajemy stopniowo) do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
2.Gotowym kremem przekładamy biszkopt a na górę dajemy lukier
Komentarze