Ciasto z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywną pianę , stopniowo dosypując cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru , następnie dodać żółtka . Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie wymiesza . Ciasto wylać do formy o wymiarach 22/38cm. piec około 25-30minut w temp. 160-175*C . Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie części . KREM CYTRYNOWY: Szklankę wodę, sok z cytryny i ananasa wlać do garnka , wsypać cukier i zagotować . W 1/2 szkl. wody roztrzepać żółtka , mąkę ziemniaczaną , mąkę pszenną i 2 budynie śmietankowe , wlać na gotującą się wodę z sokami i cukrem , ugotować budyń , wystudzić . Masło utrzeć , dodając wystudzony budyń cytrynowy , wszystko razem dobrze utrzeć (jeśli krem jest dla kogoś zbyt kwaśny można podczas ucierania dosypać cukru pudru.) MASA ŚMIETANOWA: Schłodzoną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem . Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody ( jeśli żelatyna nie chce się rozpuścić należy podgrzać )lekko ciepłą żelatynę stopniowo wlewać do ubitej śmietany szybko miksując . Ananasy pokroić w kostkę . PRZEŁOŻENIE PLACKA: biszkopt-krem cytrynowy-pokrojone ananasy-bita śmietana -biszkopt cukier puder do dekoracji
Komentarze