CIASTO BISZKOPTOWE ,,SKRYTA PERSYMONA''

4.48 (155 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto ,,Skryta Persymona'' to obłędnie pyszne ciasto biszkoptowe, o delikatnym smaku, z kremem mascarpone i galaretką skrywającą persymonę.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    - jajka (6 szt.)
    - cukier (1 szkl.)
    - mąka samorosnąca (3/4szkl.) lub 3/4 szkl. mąki pszennej z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia
    - mąka ziemniaczana (1 łyżka)
    - kakao gorzkie (3 łyżki)

    Krem:
    - śmietanka kremówka 35% (500 ml.)
    - serek mascarpone (500 g.)
    - cukier puder (4 łyżki)
    - żelatyna (1 łyżka) + gorąca woda (1/4 szkl.)

    Poncz:
    - woda (8 łyżek)
    - cukier (2 łyżki)
    - sok z cytryny (3 łyżki)

    Dodatkowo:
    - dżem brzoskwiniowy (6 łyżek)
    - gorzka czekolada starta (do posypania)
    - persymona lub inaczej kaki (3 szt. duże, dojrzałe)
    - galaretka pomarańczowa (200 g.) + gorąca woda (4 szkl.)

    - foremka o wymiarach 24cm x 36 cm o wysokości 6cm.
    - szklanka = 250 ml.
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto biszkoptowe ,,skryta persymona'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy 10 min. mikserem na średnich obrotach. Dodajemy szczyptę soli, stopniowo szklankę cukru, 6 żółtek i miksujemy jeszcze chwilkę aż składniki się połączą.
    Wyłączamy mikser. Teraz dalej mieszamy łyżką lub szpatułka dodając stopniowo 3/4 szkl. mąki, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao i 1 łyżkę oleju.
    (wszystkie sypkie składniki muszą być przesiane przez sito ).
    Delikatnie mieszamy składniki.
    Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Foremka o wymiarach 24 x 36 cm. o wysokości 6 cm.
    Masę wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 180*C około 30 min.
    Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy 5 min. Po tym czasie odwracamy biszkopt do góry dnem, ściągamy foremkę oraz papier i pozostawiamy do wystudzenia.

    - Do miseczki wlewamy 8 łyżek wody, dodajemy cukier,3 łyżki soku z cytryny i dobrze mieszamy aż cukier się rozpuści. Odstawiamy na bok.

    - Do naczynia wlewamy 4 szkl. gorącej wody i rozpuszczamy w niej 200 g. pomarańczowej galaretki. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.

    - Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
    Jeden blat biszkoptowy przekładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Smarujemy go 6 łyżkami dżemu brzoskwiniowego.
    Na dżem kładziemy 3 persymony wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w plastry. (pamiętajmy że persymony mają być dojrzale)
    Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki.

    - W 1/4 gorącej wody rozpuszczamy 1 łyżkę żelatyny, dobrze mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.
    Do schłodzonej misy miksera wlewamy 500 ml. dobrze schłodzonej śmietany kremówki 35% i ubijamy na sztywno.
    Gdy śmietana się ubije dodajemy 4 łyżki cukru pudru, 500 g. serka mascarpone, oraz ostudzoną żelatynę. Zanim ją wlejemy do masy musimy ją najpierw zahartować. Żelatynę hartujemy dodając do niej troszkę masy.
    Miksujemy jeszcze chwilkę aż żelatyna połączy się z kremem.

    - Wyciągamy blachę z lodówki.
    Na stężałą już galaretkę wykładamy 3/4 masy i wyrównujemy.
    Na krem kładziemy drugi blat biszkoptu a na niego resztę masy kremowej.
    Masę wyrównujemy i posypujemy ją tartą gorzką czekoladą.
    Wstawiamy do lodówki i chłodzimy od 4 h- 24 h.

Porady

Pamiętajmy że owoce persymony (inaczej kaki) muszą być dojrzałe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować