Ciasto kremowo – biszkoptowe

  • wyświetlono: 5000 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne ciasto o ładnym wyglądzie i prostym sposobie wykonania. Polecam

juchab
  • 21 porcje
  • 40min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt:
4 jajka
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kawy
1 łyżka kakao
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy

Krem:
3 szklanki mleka
250 g masła
2 budynie waniliowe
3 łyżki cukru
4 łyżki cukru pudru
7 łyżek kawy cappuccino w proszku

Krem wiśniowo – czekoladowy:
330ml śmietany 30%
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1 galaretka
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
Opakowanie okrągłych biszkoptów
Herbatniki
Około ¾ szklanki niesłodzonej mocnej kawy z mlekiem
Dżem porzeczkowy
200g karmelu

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kremowo – biszkoptowe

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy.
  • 2. Krem: Odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać po łyżce budyniu, a pod koniec kawę w proszku.
  • 3. Krem wiśniowo – czekoladowy: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Czekoladę roztopić, połączyć z kakao. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, lekko tężejącą galaretkę i czekoladę. Wszystko dokładnie zmiksować. Część masy rozsmarować
  • 4. Przełożenie:
    Pierwszą część ciasta posmarować dżemem, wyłożyć mniejszą część kremu kawowego, ułożyć biszkopty, krem, herbatniki. Na nich rozsmarować karmel, ułożyć biszkopty i warstwę kremu wiśniowego.

Porady

Biszkopty namoczyć w kawie z mlekiem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptyciasta z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO BISZKOPTOWE SEROWO-TRUSKAWKOWE

Ciasto biszkoptowe z kremem serowo-truskawkowym...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO BISZKOPTOWE, POMARAŃCZOWO-MANDARYNKOWE

Ciasto tortowe o smaku pomarańczowym....

image-0x32yst

Dodane przez: izaa_a

biszkoptowe ciasto z czereśniami

szybkie i smaczne ciasto

Najłatwiejsze ciasto biszkoptowe

Dodane przez: słodyczka

Najłatwiejsze ciasto biszkoptowe ze śliwkami

Ciasto jest bardzo puszyste, lekkie,...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO BISZKOPTOWE Z KIWI

Ciasto bardzo delikatne. Krem budyniowy...

ciasto

Dodane przez: bieniaszka

Ciasto potrójnie kremowe

Na specjalne życzenie męża - wielbiciela...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.