Ciasto kremowo – biszkoptowe

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo smaczne ciasto o ładnym wyglądzie i prostym sposobie wykonania. Polecam

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kawy
    1 łyżka kakao
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Krem:
    3 szklanki mleka
    250 g masła
    2 budynie waniliowe
    3 łyżki cukru
    4 łyżki cukru pudru
    7 łyżek kawy cappuccino w proszku

    Krem wiśniowo – czekoladowy:
    330ml śmietany 30%
    100g gorzkiej czekolady
    2 łyżki kakao
    1 galaretka
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    Opakowanie okrągłych biszkoptów
    Herbatniki
    Około ¾ szklanki niesłodzonej mocnej kawy z mlekiem
    Dżem porzeczkowy
    200g karmelu
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto kremowo – biszkoptowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy.
  • 2. Krem: Odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać po łyżce budyniu, a pod koniec kawę w proszku.
  • 3. Krem wiśniowo – czekoladowy: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Czekoladę roztopić, połączyć z kakao. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, lekko tężejącą galaretkę i czekoladę. Wszystko dokładnie zmiksować. Część masy rozsmarować
  • 4. Przełożenie:
    Pierwszą część ciasta posmarować dżemem, wyłożyć mniejszą część kremu kawowego, ułożyć biszkopty, krem, herbatniki. Na nich rozsmarować karmel, ułożyć biszkopty i warstwę kremu wiśniowego.

Porady

Biszkopty namoczyć w kawie z mlekiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować