Ciasto kremowo – biszkoptowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy.
2.Krem: Odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać po łyżce budyniu, a pod koniec kawę w proszku.
3.Krem wiśniowo – czekoladowy: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Czekoladę roztopić, połączyć z kakao. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, lekko tężejącą galaretkę i czekoladę. Wszystko dokładnie zmiksować. Część masy rozsmarować
4.Przełożenie:
Pierwszą część ciasta posmarować dżemem, wyłożyć mniejszą część kremu kawowego, ułożyć biszkopty, krem, herbatniki. Na nich rozsmarować karmel, ułożyć biszkopty i warstwę kremu wiśniowego.
Komentarze