Ciasto biszkoptowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, spieniamy mikserem, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku. Do biszkoptu dodajemy przesianą mąkę z kakao, delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na ok 25-30 minut. Gotowy biszkopt wyciągamy z piekarnika i rzucamy blaszką z wysokości ok 40cm na podłogę. Studzimy w temperaturze pokojowej.
Maliny:
Gdy biszkopt będzie ostudzony, rozpuszczamy galaretki w odmierzonej ilości gorącej wody. Od razu dodajemy mrożone maliny, delikatnie mieszamy i jak tylko zacznie tężeć wylewamy na biszkopt posmarowany cieniutką warstwą pianki malinowej.
Pianka malinowa:
Śmietankę ubijamy z cukrem i mascarpone. Do ubitej dodajemy przestudzoną, ale lejącą galaretkę. Wylewamy na zastygniętą galaretkę malinową. Podsypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Komentarze