Ciasto bezowe z suszoną śliwką, miętą i kardamonem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste i efektowne ciasto z gotowych biszkoptów pokrytych bezą z dodatkiem suszonej śliwki, z orzeźwiającą nutą mięty oraz korzennym, aromatycznym kardamonem.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 180 g okrągłych biszkoptów
    9 białek (zimne – z lodówki)
    100 g suszonych śliwek bez pestek
    1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
    1 łyżeczka mielonego kardamonu
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (opakowanie na ½ L płynu)
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Beza Pianka

Ciasto bezowe z suszoną śliwką, miętą i kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki sparzyć i drobno pokroić.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal ubijając, porcjami dodać kolejno – cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, kardamon. Na końcu dołożyć śliwki oraz miętę i delikatnie wymieszać.
    Formę (39 x 29) wyścieloną papierem do pieczenia wyłożyć biszkoptami. Następnie ciastka przykryć bezą i całość piec ok. 30 min w temp. 175°C. Ciasto studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Porady

Zdjęcia z etapów przygotowania ciasta znajdują się w głównej galerii. Niestety, wystąpiły jakieś problemy techniczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować