CIASTO BEZ PIECZENIA Z BUDYNIEM I BANANAMI

4.49 (168 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto przekładane bananami i kajmakiem z bitą śmietaną.

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    350-400 g herbatników,
    4 duże banany,
    sok z cytryny,
    kajmak (510 g).

    Masa budyniowa:
    200 g masła w temperaturze pokojowej (nie margaryny!),
    szczypta soli,
    opakowanie budyniu waniliowego,
    500 ml mleka,
    3 łyżki cukru,
    łyżeczka mąki ziemniaczanej.

    Masa śmietanowa:
    500 g śmietany 30%,
    cukier puder,
    2 łyżki żelatyny (rozpuszczona w 100 ml gorącej wody).
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak

Ciasto bez pieczenia z budyniem i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń wraz z cukrem i mąką ziemniaczaną rozrabiam w 100 ml, pozostałe 400 ml zagotowuję. Gdy mleko zacznie się gotować wlewam masę budyniową i cały czas mieszam do momentu aż masa mocno zgęstnieje. Studzę (przykrywam folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch).
    Masło ucieram z odrobiną soli aż będzie puszyste. Nie przestając miksować dodaję po łyżce budyniu - miksuję na najmniejszych obrotach do momentu dokładnego połączenia się masy.
    Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, mieszam z zimną (ale jeszcze płynną) żelatyną.
    Banany kroję w plastry, skrapiam sokiem z cytryny.
    Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwy ciasta: 1/3 herbatników, 1/2 bananów, masa budyniowa, 1/3 herbatników, kajmak, pozostałe herbatniki i banany, śmietana.
    Chłodzę w lodówce przez minimum 12 godzin, aby herbatniki zmiękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować