Pyszne ciasto przekładane bananami i kajmakiem z bitą śmietaną.
35 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki podstawowe:
350-400 g herbatników,
4 duże banany,
sok z cytryny,
kajmak (510 g).
Masa budyniowa:
200 g masła w temperaturze pokojowej (nie margaryny!),
szczypta soli,
opakowanie budyniu waniliowego,
500 ml mleka,
3 łyżki cukru,
łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Masa śmietanowa:
500 g śmietany 30%,
cukier puder,
2 łyżki żelatyny (rozpuszczona w 100 ml gorącej wody).
Ciasto bez pieczenia z budyniem i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń wraz z cukrem i mąką ziemniaczaną rozrabiam w 100 ml, pozostałe 400 ml zagotowuję. Gdy mleko zacznie się gotować wlewam masę budyniową i cały czas mieszam do momentu aż masa mocno zgęstnieje. Studzę (przykrywam folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch).
Masło ucieram z odrobiną soli aż będzie puszyste. Nie przestając miksować dodaję po łyżce budyniu - miksuję na najmniejszych obrotach do momentu dokładnego połączenia się masy.
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, mieszam z zimną (ale jeszcze płynną) żelatyną.
Banany kroję w plastry, skrapiam sokiem z cytryny.
Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwy ciasta: 1/3 herbatników, 1/2 bananów, masa budyniowa, 1/3 herbatników, kajmak, pozostałe herbatniki i banany, śmietana.
Chłodzę w lodówce przez minimum 12 godzin, aby herbatniki zmiękły.
Komentarze